frida.bg

Връзката със себе си: цветето, което трябва да поливаме най-често

Връзката със себе си е една от най-дълбоките и смислени връзки, които можем да имаме някога в живота си. Каквото и да си говорим, ние самите сме си най-близкия човек и трябва да се научим да се разбираме, и най-вече – да се обичаме безусловно. Това съвсем не е лесно, особено ако имаме конфликти или сме сърдити на себе си за минали неща. Време е да изчистите старите драми и да се насладите на прекрасни отношения с вас самите. Както с всяка връзка, иска се редовно поливане с капчици любов, за да увеличите любовта в живота си като цяло. Предлагаме ви няколко начина да подобрите отношенията със себе си и да бъдете още по-хармонични и усмихнати!

Научете се да се смеете със себе си

Светът и проблемите не са толкова сериозни, за колкото се мислят. Нито ние самите. Да се научим да не обвиняваме себе си и да не се самоосъждаме е предпоставка за хармонични себе-отношения. Затова не се колебайте и се смейте със себе си. Смейте се и на случките, които изглеждат абсурдни, на неприятните събития, дори и на себе си, когато нещо не стане по план. Животът е леко смахнат. Ако не беше такъв, нямаше да съществува изразът „да те заболи корема от смях”, нали?

Прощавайте си

Ако вие не го направите сами за себе си, кой? Факт е, че не винаги действаме, говорим и реагираме по идеалния начин. Понякога казваме нещо неуместно или постъпваме откровено глупаво. И какво от това? Ние сме си най-близкият човек, нима трябва да таим обида дълго време. Когато се научим да прощаваме на себе си и да се приемаме заедно с недостатъците, ще се научим да приемаме повече и хората около нас. А това е гаранция за прекрасни отношения с корен в любовта и приемането вместо в обидата и разочарованието.

Грижете се за себе си

Много от нас пренебрегват собствените си нужди и се фокусират само върху нуждите на любимите хора. Естествено, очаквайки другите да се погрижат за нашите потребности. Това е доста неизгодно положение, в което ние изоставяме себе си на волята на другите. Но, това е опасна ситуация. Рискуваме другите да постъпят с нас точно така, както ние постъпваме със себе си. Ако сами сме се изоставили, защо смятаме, че другите няма да го направят. Важно е! Грижете се за себе си. Подхранвайте тази безценна връзка с любов, приемане и внимание към нуждите ви и тя ще ви се отблагодари със здраве и жизненост!