frida.bg
криза

Криза на двойката: ще ни бъде ли по-зрели утре или не?

И най-влюбената двойка в един момент стъпва в тази не толкова приятна ситуация, която тук ще наречем криза на двойката. По-скоро, в най-добрия случай, всяка двойка би трябвало да се озове точно тук. Защото само чрез рухването на илюзиите може да се роди нещо истинско. А всяко “раждане”, както знаем, е болезнено. Така е и с кризата. Тя е момент на трансформация. Момент, в който въпросът: Ще ни бъде ли по-емоционално зрели утре или не? – става просто неизбежен.

Ако някога сте чувствали връзката си „на ръба” може би тази статия ще ви припомни колко силни сте били и как сте се преборили, за да развиете отношенията си на друго ниво. Или може би преживявате този момент точно сега и се лутате между това да зарежете всичко или да продължите да опитвате. Спрете за миг. Опитайте тези две малки неща за справяне с т.н. криза в двойката и погледнете на ситуацията от малко по-различен ъгъл.

Вижте кризата в перспектива

Когато се изправим пред кризата на двойката, много често не можем да отместим погледа си от обидата, гнева, тъгата и болката, че двойката ви започва да се разпада. Помислете, ако сте в галерия и се приближите толкова близо до една картина, че носа ви почти да се докосва у нея, ще можете ли да кажете, че я възприемате цялата. Така е и в моментите на криза. Много детайли се губят, както и цялостната й визия. Затова отстъпете назад. Зарежете днешното скарване и помислете за връзката си в перспектива. Кои са нуждите, които не са задоволени у вас и у другия. Какво можете да направите по въпроса? Можете ли да направите компросмис? С какво и до къде?

Поемете отговорност

Когато основите под една двойка запозват да се разклащат, това сигнализира едно-единствено нещо. ПРОМЯНА. Много често оставаме фиксирани в старите условия и не искаме да се променя нищо. Но това е невъзможно. Ако отричаме промяната, тя ще се стовари върху нас и ще ни намери точно там – отричащо забили нос в пясъка. Поемането на отговорност е една от най-важните стъпки в справянето с кризата в двойката. Ако обвинявате партньора или външни обстоятелства за създалата се ситуация – кризата само ще се задълбочи. Поемете отговорност. Време е за промяна, не губете време в прехвърляне на вината. Трансформирайте себе си. Работете върху своето личностно израстване. Само така ще можете да навлезете по-емоционално зрели в двойката. По нов начин. За един нов етап. Или не. Зависи изцяло от вас!