frida.bg
"Титаник"

Витамин С – защо не трябва да го пренебрегваме през лятото

Всички знаем, че витамин С ни предпазва от простуди и настинки като засилва имунната система. Затова най-често се сещаме за него през зимата. Тогава пазарът е пълен със свежи цитруси, които просто ни напомнят, че витамин С ни е нужен. Но какво се случва през лятото? Ние все още имаме нужда от прием на витамин С ежедневно, но причините за това са малко по-различни. Те са свързани със защитата на кожата ни от оксидативен стрес и фотостареене. И не само. Витамин С  съвсем не са за подценяване през летния сезон.

Витамин С е изключително нужен през лятото, тъй като ни помага в справянето със свободните радикали и увреждането на ДНК молекулите ни. Увреждането на колагена и ДНК молекулите са два от основните фактори, свързани с фотостареенето. Приемът на витамин С през лятния сезон, когато прекарваме повече време изложени на директна слънчева светлина, е от много голямо значение, за да се предпазим от увреждащите ефекти на силното слънце.

Как витамин С ни помага през лятото?

Витамин С може да ви помогне да предотвратите, както и да се справите с неприятните ефекти от излагането на UV лъчите. Той може да редуцира признаците на фотостареене като фини линии, хиперпигментация и загрубяване като ще ви предпази от появата им в бъдеще. Витамин С също така ще помогне на кожата ви да се справи със слънчевото изгаряне много по-бързо.

Витамин С увеличава синтеза на колаген. Факт е, че човешкото тяло не може само да синтезира този важен за здравето ни витамин, а той е от изключителна важност за синтеза на колаген в тялото. Колагенът е отговорен за здравето на костите, ставите и сухожилията ни. Повече колаген също така означава по-еластична, здрава и блестяща кожа. Витамин С и колагенът вървят ръка за ръка в превенцията срещу поява на фини линии, бръчки и петна.

Витамин С също така:

  • е силен антиоксидант
  • и се бори със свободните радикали
  • предпазва ни от увреждане на клетките
  • участва в синтеза на колаген
  • подобрява състоянието на кожата при изгаряне
  • предпазва ни от поява на хиперпигментация
  • редуцира възпаленията в тялото
Как да увеличим приемът на витамин С през лятото?

Лятото е идеалният сезон, в който можем да консумираме повече пресни плодове и зеленчуци и то в изобилие. Хапвайте ги сурови и купувайте плодовете си от малки производители, за да си гарантирате качество без излишни химикали. Гответе зеленчуците си на пара, за да се запазят витамините в тях. Когато се храните с разнообразна и прясна храна, вие си набавяте важните микроелементи по естествен начин, за да бъде тялото ви младо, здраво и жизнено!