frida.bg

Да запазим равновесие, когато сме стъпили в наистина „каръшки“ ден

Всеки от нас от време на време има от „онези”, сещате се, каръшките дни, в които просто губим равновесие и нищо не върви. Такива дни, в които ни се иска да заровим главата в пясъка и да изчакаме да отмине. И точно защото знаем какво е усещането от първо лице и лично сме си задавали въпроса „Как да оцелея днес?”, решихме да се изровим онези стратегии, които наистина работят дори и в най-кофти позиционираните дни. Ех, иска ни се да има вълшебен метод за преобръщане на каръшкия ден в супер успешен, но имаме нещо по-добро. Просто спрете за миг, позволете си да не правите нищо и …

Пуснете си една хубава песен

Хубавата музика наистина може да успокои нервната ни система, когато имаме каръшки ден, а това е едно много добро начало. Изберете мелодия, която гали слуха ви. Нека е нещо позитивно и релаксиращо. Просто спрете да мислите и да се ядосвате и започнете активно да слушате мелодията. Каръшкият ден често ни сигнализира, че имаме нужда просто да не правим нищо, да си починем и да реласкираме. А какъв по-добър ден от този. Така и така, нищо не върви, нали?

Вземете си душ

Водата има уникалната способност освен да освежава тялото ни, да освежава метафорично и душата ни. Вземете си бърз душ и за най-голям ефект визуализирайте как водата отмива от вас негативната енергия и в тялото ви остава само чиста, позитивна енергия и светлина. Ако не вярвате, опитайте! Според нас водата е способна да „отмие” всички предпоставки за появата на т.н. „каръшки дни”.

Направете нещо мило за себе си

Когато имаме кофти ден сме толкова напрегнати, гневни и разочаровани, че единственото което може да промени ситуацията е просто да бъдем мили със себе си. Да примем, че има дни като този и съвсем не е лесно да оцелееш, когато каквото и да правиш се проваля. Спрете и се погрижете за себе си. Поспете, подредете стаята си и си купете цветя – всичко, което би ви накарало да се усмихнете ще трансформира каръшкия ден в … един „доста приятен ден, в който правя нещо, което обичам“.

Излезте от фейсбук

Да, фейсбук, инстаграм и т.н. са нещо като съвременната форма на почивка от мисли и задачи. Просто скролваш и мозъкът ни е като приспан. Всъщност социалните мрежи могат сериозно да влошат емоционалното ни състояние, когато имаме кофти ден, защото предизвикват сравняване с другите, съмнения в себе си и усещане за неадекватност. Имайте предвид, че всички показваме в социалните мрежи само „положителната си страна” от себе си. А това създава една изкривена реалност. Всички имаме дни, в които тотално сме загубили равновесие. И когато сме стъпили в такъв е най-добре да оставим смартфона настрани и просто да релаксираме – без техника и дигитално общуване.

Легнете на пода

Може би звучи странно, но наистина работи. Ако имате кофти ден и усещате огромна топка емоции в себе си, които всеки момент ще избухнат… Легнете на пода. По гръб. Отворете ръцете и краката леко в страни и затворете очи. Останете така, колкото е нужно. Досегът със земята, дори това е да е паркета в апартамента или в офиса, веднага ще премахне отрицателните емоции от вас и ще ви донесе светкавично облекчение и заземяване. Легнете на пода и върнете усещането си за равновесие със земята. Това е всичко от което се нуждаем в ден като този!