frida.bg

Да се справим с високото кръвно налягане с природни средства

За много хора понижаването на кръвното налягане е от ключове значение за поддържане на здраво сърце. Високото кръвно налягане е проблем за по-голямата част от хората над 50г. Но не само, ние може да имаме високо кръвно налягане с години, без обезателно да знаем за това. Затова превенцията е от изключително значение, както и съзнателната грижа за кръвоносната ни система.

Какви са симптомите на високото кръвно налягане?

Много хора не подозират, че имат високо кръвно налягане дори и то да е в опасни граници. Високото кръвно налягане има слаби сигнали и ако не се вгледаме внимателно може да предположим, че причината за тях е съвсем различна. Симптомите, които повечето хора с високо кръвно забелязват са: главоболие, задъхване и кървене на носа. Но когато симптомите се появят, вече сме в опасна територия и спешните мерки са задължителни. Затова е важно периодично да измерваме кръвното си налягане и ако знаем, че имаме такова – да си закупим апарат за измерване и да следим състоянието на налягането на кръвта си вкъщи.

Как да намалим кръвното си налягане с натурални средства?

Може би знаете, че при високо кръвно налягане трябва да ограничите приемът на сол, както и алкохола. Тези две препоръки са изключително важни, за да поддържаме кръвното си налягане в здравословни граници. Вижте какво друго можем да направим за да се справим с високото кръвно с природни средства.

Омега-3 масни киселини

Проучване, направено през 2015г., показва, че при участници с хипертония, които приемат 30гр. ленено семе на ден в продължение на няколко месеца, кръвното налягане се понижава с 15 mmHg систолично и 7mmHg диастолично. Лененото семе е добър източник на фибри, които имат способността на намаляват кръвното налягане, както и на омега-3 мастни киселини. Друг начин да приемаме повече омега-3 е като добавим в диетата си риба поне 2 пъти седмично.

Полифеноли

Някои полифеноли притежават свойството да намаляват много успешно високото кръвно налягане, както и да ни предпазват от сърдечни заболявания. Например, зеленият чай намалява систоличното кръвно налягане, благодарение на богатото си съдържание на полифеноли. Същото действие има и черният шоколад, който освен намаляване на високото кръвно налягане, подобрява и състоянието на кръвоносните съдове.

Калий

Калият има научно доказано свойство да намалява високото кръвно налягане. Той е особено подходящ за хора, които по принцип консумират много сол. Според някои проучвания най-добър ефект се постига когато приемът на натрий се намали, а приемът на калий се увеличи. Можете да увеличите приемът на калий като консумирате повече плодове и зеленчуци, които го съдържат. Например, банани, киви, нектарини и сладки картофи. Хранителна добавка с калий също е добър вариант.

Плодове супергерои

Според последни проучвания екстрактът от диня е истински супергерой в справянето с високото кръвно налягане. Тя съдържа Л-цитрулин и Л-аргинин, който се справят успешно с хипертонията. Другият супергерой сред плодовете е боровинката. Тя успешно намалява кръвното налягане и облекчава проблемите с артериите при жени след менопауза.