frida.bg

5 суперхрани за възстановяване на мускулите след тренировка

Факт е, че колкото по-бързо мускулите ни се възстановят след тренировка, толкова по-мотивирани ще се чувстваме да тренираме редовно и да се грижим за здравето си. Понякога след интензивна тренировка чувстваме мускулите си уморени и може би най-често се обръщаме към добрия стар протеинов шейк. Но той често е натъпкан със захар, подсладители и консерванти с неясен произход. Има съвсем натурален начин да подпомогнем мускулите си да се възстановят след тренировка и тук на помощ идват суперхраните! Ако похапвате тези супер натурални варианти ще доставите нужните хранителни вещетва на мускулите си, така че те да се възстановят супер бързо. Вижте кои са най-добрите суперхрани за възстановяване след тренировка и ги добавяйте в смути, зърнена закуска или просто ей така, за удоволствие!

Растителен протеин на прах

След тренировка имаме нужда от протеин и това е факт! Но вместо да се обръщаме към готовите шоколадови барове или шейкове с вкус на шоколад, съдържащи огромни количества захар, нека помислим за растителните варианти. Растителните протеини на прах, като граховия или оризовия, освен че ни дават чудесна доза от безценния протеин също така са супер алкализиращи тялото ни. Има растителни комбинирани протеини, които включват няколко вида протеин, както и BCAAs и глутамин. Идеалната комбинация за възстановяване на мускулите след тренировка.

Спирулина

Спирулина е една от най-добрите суперхрани! Тя представлява зелено водорасло с много ползи за здравето ни. Съдържа всички 6 незаменими аминокиселини, хлорофил, фитонутриенти и ензими. Спирулина ще ви зареди с витамин А, В1, В2, В6, К и Е, които ще спомогнат бързото възстановяване на мускулите ви след тренировка. Приемайки спирулина под формата на смути или на таблетки вие си осигирявате и едно добро количество желязо.

 Конопено семе

Конопеното семе освен, че е прекрасен източник на протеин, съдържа богато количество Омега-3 есенциални мастни киселини. Омега-3 е много важна за спортистите, тъй като предотвратява възпаленията в тялото, които се получават от претрениране.

Годжи бери

Годжи бери е добре известно с това, че подпомага естествения хормон на растежа. Неслучайно годжи бери е любима храна на спортисти и боди билдъри. Да не забравяме високото съдържание на протеин, антиоксиданти и 19 аминокиселини. Това превръща годжи бери в една от най-добрите суперхрани, които да приемаме след тренировка.

Суров шоколад

Суровият шоколад съдържа огромни количества магнезий, хром, витамини от групата В, както и антиоксиданти. Той притежава уникалното свойство да забързва възстановяването на мускулите ни след тренировка. Вариант на суровия шоколад е черния шоколад между 80 и 99% какао. Дръжте по един шоколад в спортната си раница и хапвайте по няколко блокчета всеки път на излизане от залата!