frida.bg

10 психологически факта за връзките, които трябва да знаете

Когато става дума за любов, всеки има една конкретнта представа в главата си какво точно е любов и как трябва да се случват нещата в една връзка. Е, може и да не го осъзнавате, но представата си е там и се проявява от време на време под формата на очаквания. Като онези мисли тип „Това не се прави така”. Като добавим към тази сравнително ригидна представа и огромна доза романтизиране – получаваме стартовия пакет на всяка новоизлюпила се връзка, която лети в небесата и не иска да знае нищо относно фактите. Психологическите факти, които ще изброим без капка състрадание към илюзиите на влюбените тук!

10 любопитни психологически факта за връзките, които трябва да знаете

И мъжете, и жените имат едно и също ниво на хормона тестостерон в етапа на привличане. Тостестеронът е отговорен за упомопомрачителното желание, както и за агресивното поведение. Той е в основата на това да преследваш плячката, пардон … партньора, за да осъществите, сещате се, инстинктивна сексуална връзка.

Ние надушваме и се привличаме към партньори с различна имунна система от нашата. Питайте психолозите от Claude Wedekind of the University of Switzerland, според които жените се чувстват сексуално привлечени към миризата на мъже с различна имунна система. Е, не спорим с швейцарците!

Имаме нужда точно от 4 секунди, за да преценим дали харесваме някой или не. Първото впечатление е важно, но отнемат точно 4 секунди от първата химическа среща между двама души, за да разберат дали са сексуално привлечени един от друг или не. Имайте го предвид, преди да решите дали да се срещате с някого няколко месеца, за да прецените дали ще се получи или не.

Когато двама влюбени се гледат в очите в проодължение на няколко минути ритъмът на сърцата им автоматично се синхронизира. Усещането е за безметежно щастие и сякаш най-сетне сте намерили хармонията в живота си. Това е временно усещане, но защо да си разваляме илюзията с психологически факти?!

Да се влюбен е като да си на кокаин през цялото време. Това се случва благодарение на естествения опиат допамин. Той се освобождава в огромни дози в етапа на влюбването, а действието му е същото както ако сме на кокаин или на огромно количество никотин. Допаминът също така освобождава тостестерон и цялата тази магия естествено предизвиква лудост, липса на концентрация, мания по любимия човек и незадоволим сексуален апетит.

И още…

Прегръдките с любимия не само успокояват нервната ни система, но и действат като естествено болкоуспокояващо. Този ефект отново забърква хормоналната ни система, която освобождава окситоцин. Окситоцинът предизвиква усещането за свързаност и близост с партньора и може успешно да ви отърве от главоболието. Според последни научни изследвания дори снимката на любимия човек е способна да облекчи болката.

Хората с едно и също ниво на привлекателност е по-вероятно да останат заедно. Според психологически изследвания хората с едно и също ниво на привлекателност, или желаност от провивоположния пол, е много по-вероятно да останат заедно. Те освен това споделят сходни черти на лицето и на характера. От друга страна, щастливи двойки, които не си приличат на външен вид компенсират с прилики в други сфери, например социални умения, интереси, личностини черти и т.н.

Хората, които твърде много си приличат имат малки шансове заедно. Според психолозите има нещо вярно в приказката „Противошположностите се привличат”. Твърде голямото количество прилики с партньора, както и твърде големите разлики са повод за чести конфликти. Ескалиране на отношенията и в крайна сметка – вроятността от раздяла е доста голяма.

Романтичната любов трябва да приключи, за да се появи истинското обвързване. Това е така, защото романтичната любов често е свързана с онези наши представи каква трябва да е любовта. В този период ние наистина си вярваме, че това е така и най-вече – че сме намерили тази бленувана идеализирана любов. Периодът на сруване на илюзиите е труден, защото трябва да се сбогуваме с фантазиите. Но само това е начинът да преминем на следващото ниво на обзързване, истинска любов и интимност.

Ако не поддържаме хормоналния си обмен, любовта изчезва. Психологически факт е, че ако не се гушкаме (окситоцин), не правим страхотен секс (ендорфини) и не се забавляваме заедно (серотонин) – връзката скоро ще се разпадне, просто защото няма какво да я поддържа. Любовта е хормонален нектар, а хормоните можем да поддържаме като правим усилие да прекарваме време заедно. И то – да го прекарваме качествено!