frida.bg
план

Спешен план: какво да правим ако сме затънали в дългове

Животът не е лесен, особено когато опре до пари и финансова сигурност, а понякога така се оплитаме в неплатени сметки и дългове, че имаме нужда от наистина спешен план за действие. Всъщност има няколко основни неща, които трябва да знаем, когато разпределяме финансите си, за да се справим със задлъжняването. Имаме нужда от търпение, концентрация, време и активни действия, за да излезем „на зелено” със сметките си и най-сетне да си отдъхнем.

Признайте си, че имате проблем със сметките

Това е една от първите стъпки при разрешаване на проблеми от абсолютно всякакво естество. И ако нервите ви са опънати до крайност, защото постоянно мислите за това как ще платите кредита за колата този месец, вие наистина имате проблем. И трябва да го признаете. Добрата новина е, че можете да направите нужното, за да го разрешите.

Много хора губят много енергия и време в това да отричат, че имат какъвто и да е проблем със сметките. А най-голямата грешка в случая е, че продължаваме да взимаме още и още кредити. Хмм, за да си докажем, че всичко е наред и ние всъщност нямаме проблем. А дали?

Правете разлика между „Нуждая се” и „Искам”

Няма значение дали сме затънали малко или наистина много. Ние не задлъжняваме просто ей така. В повечето случай причината за задлъжняването е една: харченето. А ние харчим поради две основни причини: нужди и желания. Например, можете и да имате нужда от кола, но ако финансите ви в момента не позволяват да си вземете онази супер лъскава Тойота направо от магазина, просто не трябва да го правите. Да, можете да я вземете на лизинг, но забравяте едно – вие не можете да си позволите последен модел Тойота.

Независимо дали я плащате кеш или на лизинг – истината е една. Много често просто „искаме” много неща, от които нямаме нужда. Взимаме ги на лизинг или теглим кредит, просто за да погалим егото си и да се успокоим. Аз мога да си го позволя. Е, в някои случаи просто е по-добре за финансовото ни здраве да не преминаваме границите на стандарта си. И ако искаме нещо по-лъскаво, нека направим така, че да започнем да печелим повече, преди да направим това кръгче само за проба, сещате се. С онази лъскавата Тойота. Втора и много важна стъпка за справяне със задлъжняването: спрете харчовете тип „искам”, докато не се справите с проблема.

Мислете за начини да печелите повече

Да имаш няколко кредита съвсем не е завидно състояние. Затова мислете за всички начини, чрез които можете да излезете от задлъжняването. Например, намерете си допълнителна работа или помислете за нещо, което ще ви носи едновременно повече финанси и удовлетворение. Всичко, което ще увеличи месечния ви паричен поток е добре дошло. Това е важната трета стъпка на действието. Вече не стоите пасивно, а правите усилие, а съзнателното усилие води до резултати.

Направете си разумен план за справяне с дълговете

Напишете си черно на бяло какво дължите, на кого, в какъв период и т.н. Разпишете всичко и направете план как точно да разрешите ситуацията. Да предположим, че вече сте спрели да харчите парите си за неша тип „искам” и сте си намерили допълнителна работа, т.е. имате допълнителни приходи – време е за план за връщане. Опишете какви са основните ви месечни нужди и колко средства можете да отделяте за покриване на дълговете. А ако средствата ви не са достатъчни – „По какъв начин мога да спечеля още пари, за да покрия висящите сметки?“ Веднага след като покриете първия дълг, ще ви останат допълнително средства за останалите. Подрете ги по приоритет и действайте! Няма време за губене, а когато излезете „на зелено” празнувайте! Вече имате свободни средства просто, за да се поглезите!