frida.bg
мандали

3 причини да превърнем рисуването на мандали в любимо хоби

Оцветяването на мандали може да се превърне във вашето любими хоби, което освен забавно е и доста релаксиращо. Рисуването обикновено извиква в съзнанието ни спомени за детските години, но то може да бъде страхотен начин за отпускане на цялата ни нервна система и като възрастни. Мандалите са един от начините за „цветна терапия”, която можем да правим сами вкъщи. Това не е слуайно. Мандалите представляват „свещени кръгове“, а на санскрит означават „център” или „кръг”. Тяхната симетричност ни помага зрително да наместим себе си и символично да се върнем към вътрешния си център. Ако имате нужда от спокойствие и релаксация, мандалите са един прекрасен начин да започнете завръщането към себе си … с моливи в ръка!

Какви са ползите от оцветяването на мандали?

Намалява стреса

Справянето със стреса често е предизвикателна задача, особено за тези от нас, които не могат да намерят време да релаксират. Първият и най-важен ефект от рисуването на мандали е редуцирането на стреса и това е известен факт на психолозите в цял свят. Оцветяването на мандали позволява на мозъка да навлезе в едно спокойно пространство. И най-вече да бъде фокусирано върху запълването на геометричните форми, вместо върху мислите и тревогите. В този смисъл оцветяването на мадали е нещо като „цветна медитация”.

Форма на терапия

Оцветяването на мандали е част от психологическата школа на арт-терапията. Чрез оцветяването хора, преживяващи следоперативен стрес се научават да изразяват своите чувства и да се справят по-лесно с периода на възстановяване. Оцветяването на мандали е препоръчително за всеки, който преживява труден етап в живота си, защото неговите терапевтични свойства са наистина невероятни!

Упражнения за мозъка

Рисуването на мандали не само успокоява тревожността, но и подпомага мозъка да остане фокусиран като задейства едновременно дейността на двете мозъчни хемисфери. Логиката и креативността едновременно са въвлечени, което стимулира всички мозъчни функции. Оцветяването на малки детайли стимулира фронталната част на мозъка ни, отговорна за организационните умения и решаването на проблеми. Най-вече, оцветяването тренира мозъка ни по един забавен и креативен начин!

Вижте повече мандали в ГАЛЕРИЯТА по-долу, изтеглете една мандала, принтнете я и нека рисуването започне!

[su_carousel source=“media: 5956,5957,5958,5959,5960,5961,5962,5963,5964″ link=“lightbox“ items=“1″]