frida.bg
пет Златни глобуса

Как да се предпазим (и лекуваме) от ухапвания на насекоми

Лятото е прекрасно време – забавления, слънчице, море… За съжаление много често точно през лятото, когато излизаме в природата, ставаме „жертва” на ухапвания от комари и други насекоми, които естествено съществуват в природата. И докато ухапванията често оставят след себе си възпаление, сърбеж и неприятни усещания, ние ви предлагаме да се подготвите преди лятното си бягство на море или планина с тези съвети!

Как да се предпазим от ухапвания?

Най-лесният начин да се справим с ухапванията от насекоми е като се предпазим от тях. Повечето репеленти от магазина съдържат токсични съставки и, да, те предпазват от насекоми, но замисляли ли сте се защо миришат толкова … токсично? Те съвсем не са безопасни за здравето ни. За радост има натурални варианти, които наистина работят.

Направете си домашен репелент

Вземете една спрей-бутилка и напълнете 1/8 от нея с ябълков оцет; 1/8 с алкохол (например, водка); 1/8 с дистилирана вода. Сложете 25  капки етерично масло от евкалипт; 25 капки етерично масло от цитрус по избор; 50 капки етерично масло от мента. Затворете бутилката, разклатете я и вече имате домашен спрей срещу ухапвания на насекоми!

Подгответе се с витамин В

Преди да отидете на страхотния къмпинг на морето, подгответе се като започнете да приемате хранителна добавка с витамин В поне седмица по-рано. Смята се, че тиаминът във витамин В произвежда ествествена миризма, която отблъсква насекомите, особено „любимите” комари.

Третирайте ухапаното с лук или чесън

Ако сте изпуснали да си направите домашен репелент и вече имате ухапвания, които сърбят и болят, добрият стар лук идва на помощ. Отрежете няколко тънки реченчета и разтъркайте засегатото място. За по-сериозни ухапвания отрежете по-голямо парче лук , поставете го върху ухапания участък и завържете марля около мястото. Оставете компреса няколко часа, за да подейства. Лукът ще редуцира болката и подуването от ухапвания на насекоми като мравки, паяци, оси и комари.

Чесънът също прави чудеса в лекуването на ухапвания от насекоми. Той обаче може да щипе, когато се постави на ухапаното място. Имайте го предвид и бъдете подготвени. Разтъркайте разрязана на две глава чесън върху засегнатото място поне 5 минути.