frida.bg
връзки

Как да се освободим от минали връзки, които още ни държат назад

Може и да изглежда, че сме обърнали нова страница в живота си и сме преживели всичко, което има за преживяване от старите връзки, но това не винаги е съвсем завършен процес. Повечето от нас носят скрит емоционален багаж от повече от една минали връзки. Емоционалната привързаност е странно нещо. Няма значение дали са минали години или разстоянието между вас и бившия ви партньор се изразява в хиляди километри. Няма значение дали вече имате нови партньори, които обичате безкрайно. Освобождаването от старите привързаности е доста бавен процес.

Понякога отнема години, а ако просто махваме с ръка и смитаме всичко „под килима” на съзнанието за по-удобно… Е, тогава може и един живот да не стигне. Старите обвързаности блокират енергията ни. Можем да се чувстваме лишени от жизненост, изчерпани и апатични. Освен това може да изпитваме трудности да се отдадем на нова връзка. Ако все още се появяват мисли в главата ви за бивши партньори, може би не е зле да поработите върху емоционалното си освобождаване.

Как да започнем процеса на освобождаване от стари привързаности? Може би за вас тези стъпки ще бъдат само отправна точка и ще намерите вашия уникален начин за емоционално освобождаване. Важното е да „пуснете” всичко, което има за пускане и да освободите място за развитие, за любов и нови емоции в живота си оттук нататък!

Не се страхувайте от старите емоции

Нека си признаем, повечето двойки не се разделят с „хепи енд”. Отношенията често ескалират и балонът на емоциите се взривява от гняв, разочарование, обида, самосъжаление, усещане за провал… Списъкът е дълъг и когато не си дадем правото да изпитаме тези емоции до край те се стаяват в тялото ни и чакат… Чакат да ги осъзнаем, да ги приемем и да продължим напред. Ако имате стаени емоции към предишни връзки, може би те ви предизвикват често да се връщате и да обмисляте нещата отново и отново. Може би ви изникват въпроси „Какво ако… (беше станало по друг начин)?” Всъщност важното тук е посланието. Има потиснати емоции у вас, които чакат да бъдат валидизирани.

Дайте име на емоциите, които изпитвате

Независимо дали е гняв, тъга или обида, когато дадете име на емоцията вие я изваждате на бял свят, валидизирате я и я приемате. Повчето хора нямат богат речник за емоциите си, но това е изключително важна стъпка в процеса на приемане и освобождаване от стари обвързаности. Когато дадете име на емоцията и признаете нейното съществуване, тя вече няма нужда да се връща в ума ви под формата на спомени. Тя е „наречена”, а това е един от най-добрите начини за освобождаване от стари емоции.

А сега я изразете

Независимо дали ще вземете лист и химикал и ще изразите емоцията писмено или ще изберете да натрупате няколко възглавници една върху друга и хубаво да ги наудряте… Изразяването на емоцията е много важна част по пътя на освобождаването. Удряйте ако ви се удря, викайте ако ви се вика, изкарайте извън вас всичко до последната капка… И се освободете!

Направете си ритуал

Много важна част при приключването на процеса. Направете си ритуал, в който едновременно да простите на себе си и на другия за грешките, които сте направили. Както и да благодарите на себе си и на другия за нещата, които са били хубави, както и за уроците, които сте научили по пътя. Можете да запалите свещи, да си пуснете хубава музика. Направете „свой” ритуал за освобождаване и накрая си кажете „Аз съм свободна. Продължавам напред освободена, жизнена, енергична!”

Отпразнувайте

Освобождаването от стара привързаност е важен момент, който заслужава да отбележите в живота си. Уважете акта на загриженост към себе си. Отпразнувайте момента с нещо символично. Подарете си нещо малко, което да ви напомня за момента на освобождаване, например камъче, гривна, каквото интуицията ви подскаже. Налейте си чаша вино и отпразнувайте емоциналната си свобода. Празник Е!