frida.bg

Да се предпазим от остеопорозата с няколко малки промени

Може би си мислите, че остеопорозата е нещо съвсем нормално с напредване на възрастта. Отчасти това е така. Костите ни губят калций и други минерали и настъпва това „износване”, за което всички ние сме чували. Остеопороза е крайното състояние, при което костите вече са в нещо като „анорексия” – слаби, изчерпани и податливи на фрактури.

Лекарите много често ни съветват да не подценяваме превенцията, но повечето от нас „нямат време” да коригират диетата и начина си на живот, за да се предпазят от заболявания. Но понякога съвсем малка промяна в храненето би могла да внесе голяма разлика, особено когато говорим за остеопорозата.

Жадни ли са костите ни за мляко?

Повечето хора свързват калция с млечните продукти и до там. Но се оказва, че когато пием мляко всъщност не си набавяме нужното количество калций. Изследване на Nurses Health Study върху 72, 337 жени над 18 години, които нямат предишни проблеми със ставите, показва, че жените които пият 3 и повече чаши мляко на ден и тези, които не пият имат един и същ процент фрактури, причинени от остеопороза в късна възраст.

Това е така, защото за да абсорбираме калция тялото ни жадува за витамин D. Само 15 минути на директна слънчева светлина ще ни осигурят нужното количество за деня. Но ако това не е възможно или използвате слънцезащитен фактор може би трябва да приемате витамин D като хранителна добавка. Ние се нуждаем от съвсем малко количество. Около 15 микрограма за възрастни и 20 микрограма за хора над 70 годишна възраст.

Как диетата може да ни помогне в задържането на калция?

Ние всъщност не се нуждаем от кои знае колко калции – средно около 1000 mg за възрастен и 1,200 mg при хора над 50 годишна възраст. Освен това да се научим как да си доставяме калций обаче, трябва да се научим и как да не го губим. А ние най-често губим огромно количество калций, консумирайки…

Животински протеини

Според нови проучвания ако диетата ви е доминирана от месото като пилешко, свинско, риба, както и други продукти, съдържащи животински протеини, вашите бъбреци бързо ще освобождават калция от костите. Това се случва, защото протеинът има склонността да извежда калция от кръвообращението директно в урината. Това всъщност е и причината прясното мляко да не подпомага костите ни. То съдържа калций, но животинският протеин в него спомага за загубата на калций в тялото ни.

Сол

Същото се случва и с прекалено солените храни. Колкото повече натрий приемаме, толкова повече калций ще се освобождава от бъбреците по същия начин, както е и с животинския протеин. Например, консервираните и пакетираните храни, както и готовите супи и сосове имат доста голямо количество сол. За да се предпазите от загуба на калций причинена от прекалена консумация на натрий трябва да държите дневния прием на натрий под 15 милиграма на ден.

Кафе

Същото се отнася и до кафето. Ако пиете над 3 чаши кафе на ден тялото започва да освобождава калция. Дръжте любимите кафе напитки под това количество и кафето ще е съвсем приятелски настроено към вашите кости, според специалистите.