frida.bg
Запознайте го с работата си

Ски на пясък: Приключение в Намибия

Лято. Жега. Слънце. Пясък… Ски!

Някои хора твърдят, че ако достатъчно силно ти се кара, липсата на сняг не е пречка.
Пустинята Намиб по Атлантическото крайбрежие на Южна Африка, на хиляди километри от най-близкия сняг, е едно от най-популярните места за …ски на пясък.

Представете си усещането да се спуснете от върха на дюна с височината на небостъргач към блестящите океански вълни… Всъщност в намибийската пустиня се намират най-високите в света дюни – до 300 метра. Ако имате късмет и специално разрешение е възможно да карате ски дори по тях!

Но на кого и как хрумва тази невероятна идея – ски на пясък в гореща Африка?

ски на пясък
Снимка: www.ski-namibia.com

Хенрик Май е роден 1975 в Германия и живее в Намибия от 1998. Вече почти две десетилетия той се слави като пионер на карането на ски по пясък. Бивш състезател в северната комбинация и запален почитател на алпийските дисциплини, той винаги е изпитвал любопитство към карането по терени, различни от снега. Идеалната възможност му се открива по време на екскурзия с приятели в Африка. Май разказва с вълнение за първия си опит:

Първото ми пътуване до Сосусвлай с моя брат Кристиан беше нещо като генерална репетиция за мен. Още отначало се изкачихме на една от най-високите дюни. След това нагласих ските си и с невероятно чувство в стомаха се хвърлих надолу по този стръмен пясъчен склон. Бяхме доста изненадани да установим, че ските развиват значителна скорост.

Запленен от преживяването, той не спира дотам. В търсене на по-висока скорост експериментира с различни видове вакси и варианти на окачващите елементи. Модифицира и традиционната алпийска техника, за да я приспособи за спецификата на пясъка. В един слънчев безветрен ден, 31 Май 2010, Май поставя Световния рекорд по бързо спускане със ски по пясъчна дюна – 92,12 км/ч.

Според него за един добър скиор усвояването на

тънкостите на карането на ски на пясък

не изисква много време. Ако сте уверен на снега, след не повече от две-три спускания ще се почувствате на своя почва и на пясъка.
Възможностите за каране в Намиб са много разнообразни. Високи дюни, спиращи дъха пейзажи и както Май го нарича „най-широкият плаж на света“. Адреналинът идва не само от бързите ски писти по дюните, а също и от уникалните гледки на природата сред най-старата пустиня в света.

Хенрик Май създава своя собствена компания за пясъчни ски-турове Ski Namibia. Тя предоставя на туристите необходимата екипировка, за която се грижи самият Май. Използва се специална вакса, за да е под контрол скоростта по стръмните склонове. Можете да изберете според вкуса си спускане, бягане и разходки със ски или комбинация от двете.

Тези, които нямат опит в ските, могат да се спускат по главоломните пясъчни склонове и със шейни. Май е и гид, който отлично познава местността и ще подбере според предпочитанията Ви най-добрите места за каране. От базата до тях се стига с високо проходими автомобили за около 20 минути. След това ограничения във времето и разстоянията няма.

Всичко зависи от Вашето желание и състояние и Вие решавате колко спускания искате да направите или колко километри да изминете.

Любителите на борда също са добре дошли в пустинята.

ски на пясък
Снимка: www.alter-action.info

„Сандбордингът“ се развива като туристическа дейност тук още от 1995. Малко по-късно Бет Саро и Крис Джейсън основават компанията Alter Action, която организира турове за каране на по дюните. Първоначално дъските са изработени от мазонит – твърда плоча от дървесни влакна. Карат се в легнало положение, доста подобно на шейни. След няколко години опити двамата преминават на дъски, които изглеждат и се карат като сноуборд.

Популярността на новия спорт расте като лавина и през 2000 г. се основава Южно-Африканска Лига по сандборгинг. На дюната Матерхорн започват да се провеждат международни състезания, които съдържат паралелен слалом, бордър крос и биг еър.

Ако ските и сноубордът са в кръвта Ви и не спирате да мислите за тях дори и в жегата на лятото, присъединете се към многобройните авантюристи, които търсят нови вълнения по бреговете на Намибия.
За да се вдъхновите, разгледайте тази невероятна галерия.


Снимка: trendland.com/namib-desert-photography