frida.bg

Баобаб на прах: 3 причини да го добавим в диетата си

Какво е баобаб? Звучи леко необичайно, може би защото неговата родина е далечна Африка. Баобабът всъщност е плодът на африканското „Дърво на живота” и интересното при него е, че е единственият плод, който изсъхва още на клона. Баобабът притежава изключителни ползи за здравето, сред които огромно количество витамин С, 50% фибри и повече антиоксиданти от всеки друг плод. Баобабът има прекрасен сладък вкус и лек цитрусов аромат. Звучи неустоимо и наистина е така! Можете да го добавяте в сутрешното си смути или да си направите сурови бонбони с него. Вариантите са много. Вижте и защо точно да включим баобаб на прах в своята диета!

Витамин С

Знаем, че витамин С е от голямо значение за нашето цялостно здраве, а баобабът съдържа голямо количество от него. Витамин С подпомага:

  • Производството на колаген, т.е. спомага за красива кожа, здрави зъби, венци, кости и кръвоносни съдове
  • Силна имунна система
  • Спомага функционираето на нервната система
  • Предпазва клетките от оксидативен стрес
  • Подпомага абсорбацията на желязо
  • Срещу умора
  • За повече енергия
Фибри

Баобабът притежава над 50% фибри. Има два вида фибри – разтворими и неразтворими, а плодът баобаб притежава и двата вида в обилно количество. Разтворимите фибри подпомагат бавното освобождаване на захарите в кръвообращението като предотвратяват резките спадове на енергия. Разтвотимите фибри също така са пробиотици, те ферментират в стомаха и стимулират развитието на пробиотичните бактерии в червата като по този начин подобряват функциите на храносмилателната система. Също така баобабът ще ни помогне да се чувстваме сити за по-дълго време, а и да отслабнем.

Антиоксиданти

Плодът баобаб притежава най-много антиоксиданти от всеки друг плод. Напимер, баобабът има 20 пъти повече антиоксиданти от зеления чай, боровинките и нарът взети заедно. Звучи невероятно, но наистина е така! Антиоксидантите са от изключително значение за забавяне на процесите на стареене на органите и тялото ни. Те подпомагат клетките ни да се справят по-лесно с оксидативния стрес, както и да се предпазим от появва на бръзки и преждевременно стареене.