frida.bg

Можем да променим живота си като променим цветовете в него

Ако знаете, че можете да промените живота си само за един уикенд, бихте ли го направили? Мол Андерсън, авторка на „Change your home, change your life with colors“ ни убеждава, че ако сменим цвета на стените вкъщи ще променим живота си. Според нея цветовете са език, които можем да използваме както за да изразим много неща, така и с цел да привлечем други неща, които желаем да се проявят в живота ни. Всъщност когато ние възприемаме един цвят това е много богато преживяване за нашата сензорна система. В този момент се включват не само сетивата ни, но и нашите емоции, извикват се предишни опитности и дори детски спомени.

Истината е, че когато възприемаме един цвят, не участват само очите. Ние изживяваме богат сензорен опит, който задейства възприятията ни за миналото, настоящето и бъдещето.

Според Мол Андерсън всеки от нас има „история на цветовете”  и те ни афектират в огромна степен. В този смисъл ако цветовете са свързани в паметта ни с нещо приятно, те ще предизвикват оново и отново приятните емоции у нас. Но ако сме асоциирали определен цвят с неприятен спомен, ситуацията е съвсем различна. Този цвят ни блокира емоционално и начинът да излезем от ситуацията е да премислим връзката си със съответния цвят и да променим цветовете около нас, така че да ни носят радост и щастие. Съвсем не е маловажно в какви цветове сме боядисали стените си вкъщи. Това има огромен ефект за нашата психика и усещането ни за щастие.

Цветът е невероятен източник на енергия и има сензорен ефект върху всички нас. Той влияе на настроението ни, на емоциите ни, както и на нашето поведение.

Мол Андерсън

Проучете своята цветова памет

Вашата представа за цветовете е дълбоко вкоренена и най-вече – тя е преплетена с определени емоции, които някога  в миналото си сте преживяли. Ако само си зададете въпроса „Как се чувствам по отношение на този цвят?“ вече сте направили една стъпка напред в осъзнаването на собствената си цветова памет. За да започнете изследването на собствената ви връзка с цветовете задайте си следните въпроси…

  • Кой е вашият любим цвят? Защо точно обичате този цвят?
  • Кога разбрахте, че това е вашият любим цвят?
  • Кой е първият ви спомен за този цвят? Може би става дума за човек, дреха, картина, стая или някакво преживяване?
  • Какъв спомен от детството ви асоциирате с този цвят? На каква възраст сте в спомена си?
  • Как се чувствате когато мислите за своя любим цвят? Каква емоция извиквате?
  • Кой е вашия най-НЕЛЮБИМ цвят? Защо не харесвате този цвят?
  • Кога за първи път забелязахте, че хе наресвате този цвят?
  • Какъв спомен извиква този цвят у вас? С какво го свързвате? Може би е с дреха, стая, човек или някакво преживяване?

Запишете на един лист отговорите и след това помислете по какъв начин тези цветове присъстват в живота ви? Това може да е първата стъпка към промяна на цветовете и емоциите в живота ви!