frida.bg

5 вида олио, които всъщност са новите суперхрани

Всички знаем, че трябва да избягваме хидрогенираните мазнини и да се обръщаме към здравословните видове олио, каквото например е зехтинът. Мазнините не са еднавки. Всяка една има уникални ползи за здравето ни. Често искаме да обогатим диетата си с полезни мазнини, но се ограничаваме единствено до добре познатото слънчогледово олио или зехтин? Вече можете да опитате и новите видове масла, които притежават уникални характеристики и напълно влизат в категорията на суперхраните. С повечето от тях можем и да готвим, което ги превръща в незаменим съюзник в поддържането на здравето ни, а и в кухнята.

И когато говорим за здравословни мазнини, говорим за…

Олио от авокадо

Точно както и прясното авокадо, олиото от авокадо съдържа 100% полезни мазнини и естествено същия невероятен вкус. Олиото авокадо е богато на витамин Е, аминокиселини и противовъзпалителни елементи. То намалява нивата на лошия холестерол и съдържа букет от супер антиоксиданти като полифеноли, токоферол и каротеноиди. Олиото от авокадо е прекрасен избор за вашата салата, както и за домашно направеното песто с босилек. То има доста висок градус на горене, така че е супер подходящо за готвене и пържене. Може също така да се използва и в много домашни маски за коса и кожа.

Кокосово олио

Кокосовото масло става все по-популярно и това съвсем не е единствено трик на маркетинговите стратегии. То прросо е невероятно!Освен това е супер комбинативно и можем както да го приемаме както вътрешно, така и външно. Кокосовото масло също е подходящо за готвене. Можете да намерите и варианти без аромат, ако не искате ястията ви да имат лек мирис на кокос. Според нови изследвания кокосовото масло помага при отслабване и за повишаване на енергията.

Конопено олио

Конопеното олио все още не е много популярно у нас, но то е супер полезно. Съдържа идеалната пропорция Омега-6 и Омега-3 мастни киселини. Но то не може да се загрява на висока температура. Използвайте го за салати и  смутита. Също така можете да обливате с него вече готовата паста или зеленчуци на грил.

Бадемово олио

Бадемите съдържат много полезни аминокиселини, които ни помагат да намалим нивата на лошия холестерол. Според специалистите, бадемите увеличават добрите бактерии в стомаха ни. Бадемовото олио притежава уникални характеристики, както и е подходящо за готвене. Ако го добавите към салата, в смути или в соса за паста си гарантирате много вкус и полезни мазнини. Бадемовото олио е едно от най-добрите масла, които можем да ползваме в грижата за кожата.

Ленено масло

Лененото амсло е изключително полезно за сърцето, както и при диабет. То е пълно с Омега мастни киселини и фибри. Не е подходящо за готвене, но чудесно се съчетава в салати, както и в дресинги.