frida.bg

8 начина да хидратираме тялото си в жегите, без да пием вода

Температурите вече са доста високи, както и рискът да се дехидратираме, защото не приемаме достатъчно вода. Всички знаем, че тялото ни е изградено от 60% вода и добрата хидратация е от огромно значение, за да работят органите ни балансирано. Водата е от изключително значение особено когато градусите започнат да наближават 35-40. При горещо време се потим много повече, защото тялото ни се опитва да се охлади. И затова трябва да пием поне 2 литра вода на ден, но освен това можем да увеличим хидратацията в тялото си и с други начини. Опитайте някои от тези варианти или всички на куп и не позволявайте на дехидратацията да изтощи тялото ви в летните жеги!

Плодове

Повечето плодове имат богато водно съдържание – около 90%. Динята и ягодите например съдържат 92% вода. Грейпфрутът – 91%, а пъпешът – 88%. Ако похапвате плодове  с богато водно съдържание през целия ден ще хидратирате тялото си дори повече от две чаши вода. Освен това тези плодове съдържат натурални захари, минерални соли, аминокиселини и витамини, които ще ревитализират цялото ви тяло за секунди.

Заленчуци

Краставиците съдържат 99% вода, нали? Освен това зелената салата, репичките, спанакът и селърито могат да се похвалят с цели 95% водно съдържание. Доматите грабват 94%, а след тях се нареждат карфиолът, зелето и чушките с 92%. Освен това зеленчуците ще обогатят тялото ви с калций, магнезий, натрий и калий.

Домашен студен чай

Ако не харесвате да пиете чиста вода, опитайте да си направите чай вкъщи, охладете го в хладилника и вашият студен чай е готов. Не случайно казваме да си го направите вкъщи. Сигурни сме, че ще изберете качестен чай и в същото време няма да прекалите със захарта. Докато за студения чай в магазина не можем да гарантираме същото.  Много важно – зеленият и зерният чай съдържат кофеин, който дехидратира. Изберете билкови чайове като този от мента (освежава) или лайка (балансира). Домашният студен чай можете да сложите в стъклено шише и да носите със себе си през целия ден, лесно е!

Направете си супа

Зеленчуковата супа трябва да има специално място в нашата лятна диета, тъй като ще хидратира тялото ни и ще ни засити, без чувство за тежест в стомаха. Можете също така да си направите студена доматена супа с пресни домати и подправки, както и да си забъркате добрият и много любим нашенски таратор.

Чия и овесени ядки

Чията, както и овесените ядки са богати на фибри и на хидрофилни молекули. Какво ще рече това? Те помагат на тялото ни да задържи водата в себе си, т.е. ни помагат да останем хидратирани за по-дълго. Чията притежава способността да задържи 12 пъти повече вода, отколото е собственото й тегло и в същото време е богата на протеини и антиоксиданти. Същото се отнася и за овесените ядки, които освен това ще подхранят тялото ни със селен, магнезий, форфор и желязо.

Направете си айран

Киселото мляко наисина притежава способността да утолява жаждата и да хидратира тялото ни качествено. В същото време айранът ни обогатява с калций и се грижи за здравето на костите ни. Айранът е чудесна алтернатива ако вече сме дехидратирани, тъй като моментално ще възстанови водният баланс в тялото ни. Просто изпийте няколко чаши айран!

Кокосова вода

Ако искате нещо по-екзотично, кокосовата вода е за вас. Кокосовата вода е бедна на въглехидрати и богата на калий. Особено неподсладените варианти могат да бъдат изключително вкусни и хидратиращи. Кокосовите напитки са един екзотичен начин да увеличим съдържанието на вода в тялото си, а за щастие са и много вкусни!

Хидратирайте се отвън навътре

Нека не забравяме, че хидратацията на кожата ни също е много важна. Затова овлажнявайте добре кожата на лицето и тялото си особено след слънчеви бани. Можете да използвате кокосово масло и да добавите в него няколко капки от любимото си етерично масло. Кожата и сетивата ви ще бъдат много благодарни!