frida.bg

3 психо стратегии за справяне с тревогата, които наистина работят

Всеки от нас има нужда от стратегии за спешно справяне със стреса и напрежението. Понякога ни облива вълна на тревога и гняв, докато сме блокирани в задрвъстването или докато чакаме реда си на интервю за работа. Понякога стресът изглежда като буря в чаша вода, а понякога е като торнадо, което заплашва да преобърне живота ни. За наше щастие омагьосаният кръг на стеса може да се спре, но само ако направим нужните промени в живота си. Тук ви предлагаме 3 психологически и не само стратегии за спешно овладяване на стреса в ситуации, които наистина имат нужда от спешна помощ. Вижте кои са те!

Кажете за какво сте благодарни

Когато изразяваме благодарност всъщност ние подобряваме своето ментално здраве. Отделете 2 минути, вземете лист хартия и запишете всичко, за което сте благодарни точно днес. Опитайте се да намерите поне 5 неща независимо от това колко черно в момента ви изглежда всичко. Например, благодарете за това, че има хора, които ви подкрепят, че децата ви се усмихват, че имате този безценен къс живот, който е истински дар. Намерете нещата, за които сте благодарни точно вие. Можете да включите благодарност към вселената, съществуването или към нещо по-материално като смартфона или това, че можете да си позволите лятна почивка. Превърнете изразяването на благодарност в ежедневна практика и със сигурност тази техника ще ви помогне да намалите тревогата и стреса в ежедневието си.

Забелязвайте и другите детайли

Например, може би се чувствате супер разтревожени в момента. Е, забележете детайлите около себе си, които ви се струват маловажни. Например, чашата с кафе на човека до вас. Какво друго? Шумът, който идва от улицата или зелените дръвчета, които се виждат от прозореца. Когато забелязвате на пръв поглед маловажните детайли вие се заземявате и се връщате към настоящия момент. А когато сме в настоящето, ние няма смисъл да се тревожим за вчера и за утре. Просто защото сме заети да живеем.

Дишайте 4/8

Дхателните техники могат да ни помогнат много, когато сме под голямо напрежение и стрес. Седнете спокойно, най-добре на земята в удобна поза с кръстосани крака. Поставете длани на кленете си и изправете гърба. Вдишайте дълбоко като броите до 4, след това плавно издишайте като забавите темпото и бройте до 8. Забавеното издишване стимулира парасимпатиковата ни нервна система, която е отговорна за релаксацията и отпускането. Това е мощна техника от йогата, която може да върне спокойствието и радостта в сърцата ни, когато най-много имаме нужда.