frida.bg
педикюр

10 стъпки към идеалния педикюр в домашни условия

В сезона на секси сандалките и отворените обувки е много важно крачетата ни да изглеждат красиви, а нашия педикюр – поддържан и изящен. Макар и да нямаме възможност да посетим маникюрист, можем съвсем сами да постигнем прекрасни резултати. Особено ако знаем малките тънкости за красив педикюр, които и ние … току-що разбрахме. Да, ще ви трябва малко време – общо взето около половин час на седмица, но резултатите наистина си заслужават!

Вижте тези 10 стъпки за съвършен педикюр у дома и нека крачетата ви да изглеждат перфектно както в летните сандалки, така и по пясъка на плажа.

Стъпка 1: Почистете стария си лак

Нещо много очевидно и не толкова приятно, но задължително. Понякога може да се случи да пропуснем тази стъпка, защото бързаме и решаваме да нанесем нов лак върху стария. Но ако искаме пефектен резултат, тази стъпка е задължителна.

Стъпка 2: Накиснете стъпалата

Напълнете малко легенче с гореща вода. Можете да добавите соли за вана, както и етерични масла по избор. Поглезете крачетата си, позволете им да се отпуснат и да релаксират. Нека се накиснат поне за 10 минути. Топлата вода ще омекоти загрубялата кожа и ще ви бъде много по-лесно след това да я премахнете.

Стъпка 3: Премахнете загрубялата кожа

Използвайте специална за целта пила или пемза за крака. Някои от тях са по-ефективни за употреба преди накисването, а други – след това. Обикновено пилите за крака имат две страни. Не забравяйте да използвате по-гладката накрая, за да изравните максимално повърхността, а петите и стъпалата ви да станат меки и гладки.

Стъпка 4: Оформете ноктите

Изрежете ноктите си и ги огформете с пила. За да избегнете разцепването на ноктите можете да използвате кристална пила. Изпилете ноктите на крачетата в права линия и никога не заглаждайте ъглите, за да предотврарите срастване на нокът. Също така, пилете в една посока, за да избегнете счупване на нокътя или раздвояване.

Стъпка 5: Пригответе кутикулите

Да, това включва избутването на кожичките, както и в някои случаи – отстраняването им. Опитайте със специално масло за кожички, което не налага изрязването им, за да избегнете удебеляването на кожичките. Изрязването също така воси до неравности по нокътната плочка, както и до увеличаване на кожичките около нокътя. Олиото за отстраняване на кожички трябва да престои няколко минути и след това да се отстрани. И кутикулите са готови!

Стъпка 6:  Масажирайте

Сега е моментът да нанесете подходящ за крачета хидратиращ крем и да им направите приятен масаж. Масажирайте поне по 4-5 минути всяко стъпало.

Стъпка 7: Поставете чорапки

Обуйте специални за целта чорапки, в които стъпалата ви да поемат хидратиращите и омекотяващи съставки и да релаксират напълно. Междувременно можете да се отпуснете и да релаксирате … заедно с крачетата ви като в куксозен козметичен център.

Стъпка 8: Нанесете база за нокти

Започнете с база за нокти, обогатена с витамини, които ще подхранят нокътната плочка и ще помогнат на лака за нокти да се задържи по-дълго на мястото си.

Стъпка 9: Време е за лак

Опитайте да не наводнявате кутикулите с четката. Точно това е разликата между професионалното нанасяне и това, което обичайно правим в бързината. Ако все пак това се случи, използвайте клечка за уши, напоена с лакочистител, за да поправите миниатюрните „щети”.

Стъпка 10: Нанесете олио

За наистина професионален резултат завършете с специално олио за кутукулите и нежно разнесете по цялата нокътна плочка. Изберете масло, обогатено с витамин Е или други подхранващи съставки, за да сте сигурни, че крачетата ви се чувстват просто божествено!