frida.bg

Известни и неизвестни ползи от активния въглен

Активният въглен е мощно естествено средство, което улавя токсини и химикали в организма и ги изхвърля навън, така че да не се абсорбират отново. Най-популярната му употреба е за безопасно и ефективно лечение на отравяния и предозиране с лекарства. За това са го използвали хората още в древността. В модерната си форма съществува от началото на 20 век и се използва в центровете за спешна помощ по целия свят.

Световната Здравна Организация го включва в списъка си с основни лекарства. Продава се в аптеките под формата на прах, капсули или таблетки. Помага при подуване на корема и газове, за понижаване на холестерола, лечение на проблеми с жлъчката по време на бременност и дори против махмурлук.

Може освен това да се използва за пречистване на въздуха (например във филтрите на противогазите), на питейната вода и на канализацията. Има приложение дори в озвучителната техника за подобряване на акустиката.

активен въглен

Как действа активният въглен?

Това, което го прави „активен“ е допълнителен процес, при който се отстраняват въглеводородите. Докато се образува той е изложен на някои газове при много високи температури (до 900°С). В процеса се отстраняват смолистите вещества, а като активатори се ползват например ZnCl2 и K2S. Образуват се огромен брой миниатюрни пори на повърхността му – микроскопични капани за всмукване на различни съединения и частици. Те действат чрез химичния процес адсорбция, при който елементите се свързват към повърхността. Порестата му повърхност има отрицателен електрически заряд, който кара положително заредените токсини и газове да се свързват с него.

Много е важно да се отбележи, че активният въглен не е същия, който използвате в барбекюто и скарата! Въглищата за барбекю са пълни с токсини и химикали и никога не трябва да се консумират. Същото важи и за овъглените и почернели части на пържолите, кебапчетата и препечените филийки! Винаги ги избягвайте, тъй като са силно канцерогенни!

Топ 5 ползи от активния въглен

активен въглен

Избелва зъбите

Оцветени ли са зъбите ви от цигари, кафе, чай, вино или червени плодове? Активният въглен помага за избелване на зъбите и за доброто орално здраве чрез промяна на рН баланса в устата. Той съдейства за предотвратяване на кариеси, лош дъх и заболявания на венците.
Активният въглен адсорбира плаката и микроскопичните частици, които оцветяват зъбите. Той е рентабилно и напълно естествено решение за ярка усмивка.
Бъдете внимателни обаче, защото той оставя петна по порести материали и тъкани. Защитете плотовете, подовете и дрехите преди да го използвате.

За избелване на зъбите по естествен начин, намокрете четката за зъби и я натопете в прахообразен активен въглен. Четкайте зъбите както обикновено, като обръщате специално внимание на местата, които са най-оцветени. Отпийте малко вода, жабуркайте и изплюйте. Изплакнете добре, докато слюнката стане съвсем чиста.
За най-добри резултати мийте зъбите си с активен въглен два или три пъти седмично. Ако имате коронки, полимерни пломби или порцеланови фасети, възможно е активният въглен да ги оцвети. Освен това, ако зъбите ви станат чувствителни се откажете да го използвате.

Премахва подуване и газове

Една употреба на активен въглен, която често се пренебрегва, е да облекчи неприятните газове и подуване на корема. Той действа чрез свързване на газообразуващите странични продукти от храните, които причиняват дискомфорт.
Изследване в американското списание „Гастроентерология“ установява, че активният въглен предотвратява чревните газове след консумация на типични храни, които ги предизвикват.
За облекчаване на газовете и подуването на корема приемете 500 милиграма активен въглен с пълна чаша вода един час преди такива храни. Изпийте още една допълнителна чаша вода незабавно след това, за да улесните проникването на въглена в системите на организма.

активен въглен

Третира алкохолното отравяне и помага за предотвратяване на махмурлук

Въпреки че не адсорбира алкохола, активният въглен помага за бързото отстраняване от тялото на други токсини, които допринасят за отравянето. Алкохолът рядко се консумира в чиста форма, а обикновено е смесен с други вещества като изкуствени подсладители и химикали. Активният въглен премахва точно тях.
Освен това, някои проучвания показват, че когато активният въглен се приема едновременно със спиртни напитки той може значително да намали концентрациите на алкохол в кръвта. Ръководството за първа помощ на Принстънския университет указва, че активен въглен се прилага в ситуации, като безсъзнание свързано с алкохол или признаци на остро алкохолно отравяне. Изследванията показват, че в някои ситуации активният въглен действа по-добре от промиването на стомаха (стомашен лаваж).

Пречиства водата

Активният въглен улавя примеси във водата, включително разтворители, пестициди, промишлени отпадъци и други химикали. Ето защо се използва в системи за филтрация на вода по целия свят. Трябва да се знае, че въпреки това той не улавя вируси, бактерии или минерали в твърдата вода.
Според проучване на Канадската Дентална Асоциация филтрите с активен въглен премахват някои флуориди. Избягването на флуор е важно за оралното здраве, правилното функциониране на имунната система и здравите бъбреци и черен дроб.

активен въглен

Забавя стареенето и подобрява здравето

Използването на активен въглен играе роля за предотвратяване на клетъчното увреждане на бъбреците и черния дроб, както и за поддържането на здрави надбъбречни жлези. Той помага на тялото да се изчисти от токсините и химикалите, които причиняват щети на основните органи.
Приемането на две капсули дневно след консумация на неорганични и тежки храни или контакт с токсини поддържа функциите на мозъка, бъбреците, черния дроб и храносмилателния тракт. Според някои изследвания активният въглен намалява лошия и увеличава добрия холестерол в същата степен като медикаменти, предназначени специално за това.
Той също така може да помогне при ухапвания или ужилвания от насекоми или змии. В такъв случай смесете активен въглен на прах с кокосово масло и намажете засегнатото място. Нанасяйте отново през половин час до облекчаване на сърбежа и болката.
Маската за лице от активен въглен и гел от алое или арганово масло е много полезна за третиране на акне и кожни петна.

Всеки път, когато приемате активен въглен, е наложително да пиете 12-16 чаши вода на ден. Активният въглен може да доведе до дехидратация, ако не се приема нужното количество вода едновременно с него. Освен това водата помага за бързото изчистване от токсините и предотвратява запек.

Освен че е безопасно и ефективно средство против отравяния и за отстраняване на вредни вещества от организма, активният въглен има дезодориращи и дезинфекционни свойства и е важен и при лечение на Лаймска болест и против паразити.
Той се прави от различни суровини, животински (кости, кожа) или растителни (дървесина, черупки от ядки, плодови костилки, торф). Когато се използва за естествено лечение е важно да се избере такъв, направен от кокосови черупки или други натурални източници.