frida.bg

12 любопитни психологически факта за човешкото поведение

Чудили ли сте се някога защо се чувствате по определен начин или защо правите това, което правите? Задавали ли сте си въпроси за функционирането на мозъка ви и как той определя вашето поведение? Истината е, че макар да смятаме ума си за уникален, на определено ниво ние всички реагираме по съвсем сходен начин. Представяме ви 12 интересни факта за човешкото поведение, които със сигурност ще ви накарат да се замислите. И може би, ще подредят няколко парченца от пъзела на разбирането ви за вас самите.

12 любопитни факта за човешкото поведение

Хората с ниска самооценка имат тенденцията да подценяват останалите. Също така индивиди с нисък коефициент на интелигентност имат много повече национални и религиозни предрасъдъци от тези, които имат високо IQ.

А хората с високо ниво на тестостерон изпитват удоволствие от това да се ядосват и гневят на другите хора.

Хората съвсем наивно вярват, че негативното им отношение към другите хора има основателна причина и по никаква причина не е свързано с тях и с тяхната самооценка. Всъщност този процес на подценяване на другите е несъзнателен и реално им помага да повдигнат своята собствена самооценка.

Поведението на хората е директно свързано с усещанията в тялото, които преживяват. Например, ригидността, нежеланието за промяна и проявата на непреклонност в характера на човека прави тялото му сковано. По същия начин, усещането за студ е директно свързано с преживяването на самота.

И още…

Да излъжеш всъщност изисква голямо ментално усилие. Човек, който лъже трябва да държи в ума си противоположни две неща – това, което казва, както и истината или това, което е. В резултат той използва по-опростени изречения и по-трудно се справя със сложни задачи, просто защото мозъкът вече е претоварен.

Щастливи са не тези хора, които имат много пари, а тези, които имат повече от съседа. И това не е просто притча, а е научно доказано. Хората постоянно се сравняват едни с други и се чувстват много добре ако по някакъв начин превъзхождат останалите.

Колкото по-малко контрол имат върху нещата, които се случват в живота им, толкова повече хората са по-подозрителни и по-често вярват в конспиративни теории.

Скуката има положителна страна. Отегчените хора по-често търсят начини да правят добри неща за другите, тъй като забавленията ги отегчават и не им носят наслада, която сама по себе си да осмисли живота им.

Вашият мозък възприема отхвърлянето като реална физическа болка.

Ако затворите очите си, това ще ви помогне да запомните нещо, което наистина искате да съхраните в паметта си.

Клетките във вашето тяло реагират на всичко, което вашия ум казва. Вече е научно доказано, че негативните мисли водят до ниска имунна защита и поява на заболяване.

В 70% от времето мозъкът ви преповтаря предишни сценарии или създава перфектни сценарии за бъдещето. В останалите 30% вие наистина живеете в настоящето!.