frida.bg
Извийте миглите си

Защо трябва да си правим домашни ЕКО свещи, а не да купуваме

Свещите привнасят една прекрасна романтична обстановка в дома ни и много от нас просто ги обожават. Но… ароматизираните свещи, които се продават в почти всеки магазин могат реално да застрашат здравето ни. Според нови изследвания те са далеч по-опасни, отколкото сме мислели преди, защото съдържат огромно количество от токсичния формалдехид.

Опасната съставка всъщност е limonen и широко се използва за ароматизиране на свещите. Предполага се, че е съвсем безопасна за здравето и се добавя широко в препарати за почистване и в ароматизатори. Но тя прави реакция с въздуха, когато се освободи в него и мутира до формалдехид. Формалдехидът е опасен химикал, за който се предполага, че образува рак, според The Health Protection Agensy, USA.

Колкото по-концентрирана е миризмата от ароматизираните свещи, толкова по-голяма е потенциалната опасност от изпълване на пространството с токсичния елемент. Ако обичате уюта, който създава пламъкът на свещта, по-добре да опитате да си я направите сами вкъщи. Лесно е, не отнема много време и е ЕКО решение, което ще се отрази добре на здравето на цялото ви семейство.

Как да си направим ЕКО свещи?

Какво ви трябва:
  • 500 гр. пчелен восък
  • ½ купичка кокосово масло (разтопено)
  • 1-2 ч.л. етерично масло по избор (например, мента или лимонена трева)
  • памучени фитили за свещи (можете да ги намерите и онлайн)
  • малки буркани (напимер, от сладко)
Как да ги направим?

Разтопете пчелния восък на водна баня като поставите една тенджерка на котлона, наполовина пълна в вода, а отгоре сложите подходяща като диаметър желязна купа (която не ви трябва). Изсипете вътре восъка и изчакайте да се разтопи на слаб огън.

Когато пчелният восък се разтопи напълно добавете атеричните масла, с които искате по естествен начин да ароматизирате свещите си. Добавете кокосовото масло и разбъркайте с нещо, което няма да ви се налага да използвате повторно.

Изсипете пчелния восък в буркани като по средата поставите памучения фитил. Можете да залепите долния край на фитила за дъното на буркана с парче тиксо, за да не се отмести при изсипването на сместа вътре. Добра идея е да захванете горния край на фитила с щипка за окачване на пране, за да може той да остане центриран, докато пчелния восък се втвърди.

Оставете свещите си да се втвърдят на топло място, защото поставени на много студена температура те имат склонността да се напукват от рязката промяна.