frida.bg
Опитвайте се да разберете партньора си

Oсъзнато сънуване – практика с неограничени възможности и потенциал

Осъзнатото сънуване е състояние на съзнанието, по време на което човек спи и е наясно с факта, че в момента сънува. Той знае, че всичко, което съществува и се случва около него не е реално. По време на озъзнато сънуване човек е в пълно владение на съзнанието, способностите и мислите си и може сам да твори света и нещата, които произтичат в него. При някои хора това се получава спонтанно. Други започват да имат осъзнати сънища само защото вече знаят, че такaва практика съществува и целенасочено се стремят към постигане на това състояние.

Смисълът и ползите от практикуването на осъзнато сънуване са много и осъвършенстването им наистина си заслужава!

въображение

Защо да практикуваме осъзнато сънуване?

Някои практикуващи осъзнато сънуване споделят, че го ползват като бягство от реалния свят. Това обаче е твърде повърхностна трактовка на тази практика.  Озъзнатото сънуване може да бъде използвано не само като източник на алтернативна реалност и допълнително свободно време, но и за много по-дълбоки и смислени цели.

Предизвикването на положителни сънища и емоции ни кара да се събуждаме в добро настроение и подобрява продуктивността, креативността, решителността и мотивацията ни през деня. И не само…

Самоизследване

“Сънищата са картини от книгата на живота, която вашата душа пише за вас.” Марша Норман.

Когато се потопим дълбоко в подсъзнанието си, ние си предоставяме възможността да изследваме себе си. Осъзнатите сънища биха ни помогнали да разберем по-добре себе си, многото си лица и аспекти, да си зададем важни житейски въпроси и да потърсим техните отговори.

Получаване на отговори

Чрез осъзнатите сънища се свързваме с подсъзнанието си по директен и лесен за разбиране начин като задаваме въпросите, които ни вълнуват директно към подсъзнанието си. Следвайки смисъла и знаците на всеки символ в съня, трябва само да се оглеждаме за отговорите. Подсъзнанието ще ни ги изпрати чрез някакъв надпис, табела, глас или знак от участниците в съня ни. Спокойно можем да попитаме персонажите от сънищата си какво е тяхното послание към нас и как може да ни бъде полезно в реалния живот. Мнозина практикуващи споделят, че са получавали подобни отговори и прозрения чрез осъзнато сънуване.

сън или реалност

Забавление

Всеки практикуващ осъзнато сънуване може спокойно да създаде своя мечтан свят от приказките, в който да преживее всяка хрумнала му история! Напълно възможно е по време на сън да полетим в небето или в Космоса, да се движим по дъното на Океана, да усетим странни вкусове на измислени от самите нас екзотични храни. На сън също можем да общуваме с наш кумир от шоу бизнеса или ние самите да се въплътим в ролята на кино-звезда или влиятелна личност от политиката, спорта или музиката.

Хипер-резултатни физически упражнения и тренировки

Ползите от визуализирането на спортни тренировки са потвърдени от редица документирани експерименти с практикуващи осъзнато сънуване. Оказва се, че физическите практики по време на осъзнато сънуване дават идеални резултати в будно състояние.

Нервната система на човек не прави разлика между реалните преживявания и тези по време на сън. Създадените в сънно състояние невронни пътеки в мозъка биват активирани и в будно състояние.

Виртуален тренажор за решаването на проблеми

Осъзнатият сън може да бъде използван като симулатор или инструмент за постигане на състояния и цели в реалния живот. По време на осъзнат сън придобиваме самоувереност, оттренираме ситуации, симулираме срещи и взаимодействия, относно които изпитваме  задръжки или притеснения в живота.

Всяко начало е трудно. Но веднъж преодоляли първоначалния шок и притеснение в сънно състояние, в реалността ще се насладим на лекотата, с която реализираме отработените по време на сън ситуации.

желания

Преодоляване на зависимости и вредни навици

При борбата със зависимости и вредни навици осъзнатото сънуване се оказва по-ефективно дори от хипнозата. Всичко, което може да бъде излекувано с хипнотерапия, може да бъде преборено и с осъзнато сънуване. С негова помощ може да бъде препрограмирано негативното мислене, да бъдат излекувани и тялото и психиката, да бъде превъзмогнат посттравматичен или ежедневен стрес.

Осъзнатите сънища могат да ни помогнат да задоволим желания, които биха били опасни или дори фатални за нас през деня. Чрез тях също имаме шанса да удовлетворим или да се откажем от вредни навици като тютюнопушене, чревоугодничество и влечение към нездравословни храни.

Преодоляване на травми и фобии

Контролирането на сънищата може да ни освободи от страховете, както и от ред ограничаващи ни убеждения, дълбоко скрити в подсъзнанието. Визуализирайки източника на фобиите си, човек може да ги елиминира със съзнанието, че те не са реални, а представляват проекция на ума. Веднъж създадена в мозъка на сън, подобна неврологична връзка може лесно да бъде активирана и в будно състояние.

“Правете нещата, от които най-много се страхувате, и краят на страха ви е сигурен” съветва Марк Твен.

Още по-лесно и безболезнено можем да се отървем от неоправданите опасения чрез преодоляването им по време на осъзнато сънуване.

преодоляване

Контрол на кошмари

Осъзнатото сънуване предоставя две полезни опции за справяне с кошмари. Първата опция ни научава как да избягаме от кошмара, чрез моментално събуждане. Втората и по-полезна опция ни предоставя възможност да се изправим лице в лице с кошмара, да го интегрираме и да спрем негативното му въздействие върху нас.

Техниките на осъзнато сънуване ни помагат да се справим с кошмарите трайно, така че да спрат да ни тормозят и плашат в бъдеще.

сънуване

Среща с починали роднини и близки

Някои от практикуващите твърдят, че успяват да осъществят желани срещи с починали близки и други личности. Подобна практика може да подпомогне преодоляване на загубата, както и наваксване на пропуснати моменти със скъпи за нас хора, които вече не са сред нас.

ангел

Психологическо изцеление на хора с увреждания

Опитът доказва, че дори инвалиди могат да правят на сън всички онези неща, които вече не са в състояние да постигнат наяве.

Духовни и енергийни практики

Духовните практики като медитация, молитва, визуализация и мантри са много по-мощни по време на осъзнато сънуване. Те носят потенциала за постигане на пълно просветление докато спим.

По време на осъзнат сън, възможните блокажи и ограничения на физическата материя не съществуват. Тогава енергийни практики от рода на тай-чи, ци-гун и т.н. се изпълняват с пълния им потенциал с помощта на енергийния поток, който тече свободно и безпрепятствано в сънуващото ни тяло.

Според будиската традиция, сънят се явява един вид тренировъчна арена за смъртта и ако овладеем осъзнатостта по време на сън ще имаме власт над съзнанието и след тленната си смърт. Ето защо, сънят ни дава потенциала за достигане на духовно пробуждане.

Чрез осъзнато сънуване можем да получим истински и пълноценни преживявания, въпреки че случилото се в съня няма никакви външни прояви и допирни точки с реалността.

Докато спокойно и в безопасност лежим в леглото със затворени очи, можем да изпитаме всички онези невероятни усещания, за които сме мечтали, но сме подтискали поради страх, финансови ограничения или други неудобства. Осъзнатото сънуване ни дава щастливата тръпка от факта, че спокойно можем да нарушим физичните, биологични и всякакви закони, валидни в ежедневната ни реалност, дирижирайки сами възможните резултати и последици. Чрез него сме способни да се насладим на безпределна свобода и безброй нови невероятни усещания.

Приятно сънуване!

възможности

Автор: Петя Стоянова