frida.bg

Думите, които тайно пречат на щастието ни, без да го осъзнаваме

Думите притежават огромна сила. Но често подценяваме това и караме на автопилот, без въобще да се замисляме за огромния ефект на думите върху психиката ни. Думите притежават способността да ни мотивират, да ни зарадват, но също така и да смъкнат настроенито ни под критичната точка. Думите са толкова могъщи, че те реално могат да променят структурата на мозъка ни, според нови научни изследвания. Думите могат да ни държат мотивирани и щастливи или да ни попречат дори да започнем да мечтаем. Затова ще ви представим някои от най-опасните думи, които много от нас съвсем несъзнателно използват всеки ден. Време е да ги извадим завинаги от речника си и да започнем да живеем без дими като…

Прекалено/Недостатъчно

Тези думи, употребени в словосъчетания като „Не съм достатъчно добър за…”, „Прекалено съм … за…” и т.н., притежават тайна разрушителна сила върху нашето самочувствие и самооцека. Ако често използвате тези думи попитайте себе си следното – „Защо да не съм достатъчно добър?”. Потърсете малко по-различен отговор в мозъчните си кутийки. Обикновено намираме това, което търсим. Осмелете се да оспорите тези вярвания, които лежат под думи като „недостатъчно“. Опитайте да обясните сами на себе си, че всъщност СТЕ достатъчно добри и в никакъв случай не сте „прекалено”, каквото и да е.

Не мога

Когато казваме „Не мога да направя това”, „Не мога да отслабна”, „Не мога да взема този изпит” ние всъщност задаваме съответната функция в мозъка си. Думите „Не мога” слагат бариера пред възможностите ни. Дори ако знаем, че можем да правим конкретно нещо, но си кажем наум „Няма да успея да го направя” увеличаваме вероятността да се провалим с 90%. Същото се отнася и когато си повтаряме наум „Мога” – съвсем осъзнато увеличаваме шансовете си за успех. Изберете „опцията”, която най-много ви съответства и ако искате да сте успешни и щастливи нека често да използваме в речника си МОГА.

Утре

Ако често използваме думата „утре” най-вероятно често отлагаме задачите си, както и щастието си за бъдеще неизвестно време. Произнасяйки „утре” и капанът вече е заложен. Например, „От утре започвам диета, но днес ще изям това парче торта” програмира манипулативно мозъка ни за дейност, която имаме смътно намерение да започнем. Затова започнете още днес като изготвите план за действие и предприемете нужните стъпки. Защото нито един успех не започва в бъдеще време, а само в сегашно.

Трябва

Една от най-често използваните думи в речника ни е „трябва”. Тази дума директно ни вкарва в капана на задълженията, наложени насила и което нямаме желание и мотивация да осъществим. Когато правим нещо, защото „трябва”, ние губим връзката със себе си и собствения си избор. Затова вместо „трябва” си кажете „Аз избирам да…” или „Имам намерение да…”. Това със сигурност ще промени вътрешната ни перспектива значително и ще ни даде огромна мотивация да свършим нещата максимално. Защото е наш ИЗБОР.

Никога

„Никога не казвай никога” – парадоксалната фраза, която говори сама по себе си. Когато използваме думи като „никога” ние автоматично натискаме копче „никога” в мозъка си и реално задаваме съответното състояние в живота си. Сещате се, като компютърна игра. Мозъкът не разбира от ирония или шега. Той възприема думите ни буквално. Затова внимателно избягвайте думи като „никога”. Защото нямате нужда от бариери, а от свобода за развитие, в която думи като тази просто не съществуват.