frida.bg
Дикинсън е второто от три деца - тя е вляво

„Без захар“ не е просто етикет, а отговорен избор за здраве

Всички знаем, че е добре за здравето ни да ограничим приема на захар, но това е едно от най-трудните и (почти) невъзможни неща за всеки съвременен човек. Обикновено започваме „от утре”, нали? Захарта е т.н. „сладка дрога” на съвремието ни, която колкото повече консумираме, толкова повече консумираме. Като  съвременна метафора на приказния герой Мечо Пух, който лежи с издут от преяждане с мед корем и казва „Единственото по-хубаво нещо от гърненце с мед, са две гърненца с мед”. Да, когато свърши и последото парченце шоколад много често сме в същото положение, и само да имаше още един…

Ако искате да превърнете етикета „без захар” в нещо повече от „започвам от утре“ – наистина започнете още днес. Точно така, в този момент, в който четете тези редове. Това е идеалният момент да спрете захарта и да напълните живота си с естествена сладост и щастие, които са истински полезни за здравето ви! Подготвили сме ви няколко съвета „за начинаещи” в лайфстайла „без захар”, които със сигурност ще се отразят добре на настроението и силуета ви!

Избягвайте „добавената захар”

Скрито добавената захар вече е насякъде и ако искате да спрете захарта трябва малко или много да поглеждате към етикета всеки път, когато си купувате пакетирана храна. Вече има достатъчно сладки храни, които се правят с плодова захар и са наистина здравословният избор. Всяка добавка като „глюкоза” и „глюкозен сироп” е чиста захар. Гледайте етикетите, за да избирате разумно своята „сладка храна”.

Билката, която разрушава захарта

Гимнема силвестре, или Gymnema Sylvestre, е дървесно растение, което ефективно понижава нивата на кръвна захар. А според някои изследвания гимнена силвестре може да десензибилизира вкусовите ни рецептори за сладките храни. Тя уравновесява нивата на кръвната захар и намалява холестерола. Също така подобрява функцията на панкреаса. Може да се намери на капки. Само няколко капки върху езика преди ядене ще напарвят така, че желанието ни за сладко да изчезне поне за 3 часа.

Сушени плодове

За моментите, в които просто ни се хапва нещо сладко на помощ идват сушените плодове, естествено без добавена захар. Сушените плодове съдържат концентрирано количество витамини и минерали и само една шепа сушени плодове ще ви дадат много повече здраве и жизненост от блокче шоколад.

Бадемов тахан

Бадемовият тахан може да ни помогне да поддържаме нивата на кръвната си захар в балансирано състояние. Той е гъст, вкусен и ароматен и е супер подходящ, когато просто ни се хапва нещо сладичко. Дръжте буркан с бадемов тахан вкъщи и хапвайте лъжица, две на ден, за да поддържате нивата на кръвната си захар в баланс. И най-вече – да спрете т.н. абсинентни „захарни кризи”.

Намерете „сладкия вкус” на живота извън масата

Захарта често се явява заместител на сладките емоции и приятните преживявания в ежедневието ни. Хората, които редовно прекаляват със захарта обикновено са хора, които се грижат за всички останали, но себе си всеки път поставят на последно място. И в крайна сметка, захарта е наградата за това, че всеки ден пренебрегват сами себе си. Ако сте сред този тип хора време е да се запитате „Какво ще направи живота ми естествено сладък „без добавена захар“”? Отделете време за себе си и намерете отговор на този въпрос. Това ви дели от естествено сладкия живот, които наистина заслужавате!

Започнете от ДНЕС!

Прочетете още:

Сладките храни?! Напълнете живота си с емоции, а не със захар!