frida.bg

Градинският чай: 5 ползи за здравето, за които трябва да знаем

Градинският чай притежава невероятни ползи за здравето ни, които вероятно ще ви изненадат! Билката се нарича още Salvia afficinalis и е доста разпространена в района на Средиземноморието. Още от древни времена билката е определяна като панацея и лек за почти всичко. От употребата й като естествен диуретик до подобряването на фертилността при жените и като амулет срещу злите сили. В днешни дни градинският чай се използва широко в кулинарията и традиционната медицина. Но има някои малко известни ползи за здравето ни от приемането на билката, за които просто трябва да знаем.

Градинският чай…
… ни прави по-умни

Според последни изследвания дори съвсем малко количество градински чай на ден ще засили паметта ни, както и нейната услужливост. Т.е. бързо ще си спомняме информацията, която ни трябва. Градинският чай ще засили концентрацията и фокуса на вниманието ни. А това превръща билката в особено подходяща за ученици и студенти, както и за хора, които активно се занимават с умствена дейност. Градинският чай е чудесен натурален активатор на цялостната мозъчна функция, а в това можете да се убедите и сами!

… е силен антиоксидант

Градинският чай притежава антиоксидантни компоненти като розмаринова киселина, лутеолин и апигенин, които притежават способността да елиминира свободните радикали и да предпазват клетките ни от оксидативния стрес. Благодарение на това градинският чай е чудесна превенция за цялостното ни физическо здраве.

… засилва имунната ни система

Градинският чай притежава антимикробни свойства, които притежават способността да унищожават бактериите и вирусите, които ежедневно атакуват тялото ни. Те навлизат в тялото ни обикновено чрез носа, устата и кожата. Можем да си направим тинктура с билата или да добавим ексракт от градински чай в бадемово масло и ежедневно да нанасяме върху кожата си, за да се предпазим от инфекциите.

… заздравява костите ни

Една от не толкова популярните ползи от употребата на градински чай е способността му да заздрави костите ни. Това се случва благодарение на голямото количество витамин К, който билката съдържа. Витамин К е свързан със здравината на костите, както и с тяхното износване с възрастта. Ако страдате от проблеми със ставите и костите добавете екстракт от градиснки чай в диетата си. Той със сигурност ще повиши количеството на витамин К в тялото ви и ще ви помогне да се избавите от неприятните проблеми.

… ще ви избави от кожни проблеми

Градинският чай под формата на тинктура може да ви помогне много в справянето с кожни проблеми като екзема, псориазис и акне. Неприятните зачервявания бързо ще се успокоят и изчезнат ако редовно поставяте екстракт от градински чай върху засегнатите участъци. И ще се радвате на хубава кожа!