frida.bg

Още няколко чудесни причини да отглеждаме храната си сами

Защо въобще да си „цапаме ръцете” и да отглеждаме храната си сами, когато има толкова много готова продукция в супермаркета? Защо да инвестираме време и енергия в нещо, което отдавна сме загърбили  като „съвременни хора”. Може би сте от малкото щастливци, които имат баба и дядо на село и детство, прекарано покрай лехите и едва покълващите стебълца в градината. Може би познавате усещането да си откъснеш ягодите направо от коренчето и вкусът наситен и сладък на детството.

Има едно усещане за уют, за „вкъщи”, за ваканциите в детството, които сме прекарвали между в градината, които са просто незабравими. Да отглеждаме плодовете и зеленчуците си сами обаче има предимства далеч над сладкия спомен за бабината къща. Вижте кои са те и защо наистина си заслужава да запретнем ръкави (и панталони) и да засадим доматите си сами още това лято!

Органична храна домашно производство

Вместо да даваме двойна цена за храната си в био магазина, можем да си произведем такава собственоръчно. Да отгледаш зеленчуците и плодовете си без пестициди и да имаш възможността да ги консумираш прясно откъснати е предимство, което не може да се оспори. Повечето храни се доставят от далечни места и се берат неузрели, за да издържат по-дълго. Те нямат същите хранителни качества, тъй като не са изчакани да узреят естествено. Когато отглеждаме храната си сами, ние подаряваме на себе си и на цялото си семейство свежест, хранителни елементи и витамини, които са безценни! Защото са плод на собствените ни ръце!

Градинарството е храна за душата ни

Градинарството реално може да бъде психотерапия. Дишате чист въздух, освобождавате се от натрупания стрес, проявявате своят естествен стремеж към креативност и творчество. Започвате от почвата, семенцето стъбълцето, редовната грижа, поливане и накрая – плодовете. Градинарството ни кара да преминем през етапите на трансформация и да се синхронизираме с природните цикли на промяната.

Подарете плодове, подарете енергия

Когато отглеждаме плодове и зеленчуци, ние не просто създаваме храна, която може да ни засити. Ние създаваме храна, която е пълна с търпение, любов и отдаденост. Или с всичко онова, кото сме вложили в нейната трансформация. Подарете плодове и зеленчуци, отгледани от собствената ви душа и сърце на любимите ви хора! Подарете им жизнена енергия, вкус и чиста доза радост!