frida.bg

Как да дегустираме чаша вино със стил и финес

Ако и вие обичате да се наслаждавате на чаша вино по време на вечеря, добре дошли в клуба на любителите на хубавото вино и сладкия живот! И докато вкъщи можем да отпием направо от бутилката (кой не го е правил поне веднъж!), то когато сме навън независимо дали в луксозен ресторант или на първа среща… Е, умението да дегустираме виното в финес изглежда изтънчено и ни придава стил, който със сигурност ще добави класа в присъствието ни. Затова ще ви дадем няколко съвета, с които да блеснете като добри познавачи на хубавите вина и да направите наистина добро впечатление.

Попитайте какво е виното

Основна стъпка. Виното може да е френско, италианско, испанско или да е произведено в Южна Африка. Поинтересувайте се от региона и какви сортове грозде комбинира виното, което ще вкусите. Не е нужно да знаете цялата тази информация. Понякога само проявата на интерес говори, че имате отношение към виното, а това със сигурност ще остане забелязано.

Хванете чашата за вино за издължената част

Ако хванете чашата в горната част, топлината от дланта ви ще загрее виното, а топлината ще се отрази върху аромата му. Затова хванете чашата си елегантно за тънката част.

Изчакайте преди да отпиете

Ако сервитъорът току-що е отворил бутилката и нетърпеливо е разлял виното в чашите, не бързайте да отпивате. Виното има нужда да „подиша” или да се отпусне в досег с кислорода, за да отпусне най-добрите си аромати. Използвайте момента да се отпуснете и да се усмихнете широко. На себе си, на другия и на живота!

Леко наведете чашата си

Лекото навеждане на виното в чашата разбърква още веднъж ароматите и ги прави още по-интензивни. Това ще ви позволи да усетите ароматната експлозия, но и фините нотки, които виното обгръща.

Погледнете виното в краищата

Когато завъртим леко виното в чашата си забележете дали цветът на виното се променя в центъра и в ъглите. Ако задържите чашата си срещу бял фон, например салфетка, най-добре ще видите разликата. Според професионалистите това е първият знак, по който разбират колко всъщнот старо е виното, както и колко добре е съхранявано. Например, бялото вино става малко по-тъмно в краищата на чашата, но не трябва да става кафяво, защото това е знак, че не е съхранявано качествено.

Знайте, че червеното вино има естествена утайка на дъното

Тази утайка често прилича на пясък в дъното на чашата и това често ни изумява, когато не сме запознати. Но това е нещо напълно естествено и в никакъв случай не прави виното по-малко качествено. Просто е процес от естественото производство  и ферментация на виното.

Завъртете леко чашата си

За да сте сигурни, че няма да разлеете виното по масата, нека столчето на чашата да остане върху нея. Това завъртане позволява на още малко кислород да навлезе във виното и да отпусне още аромати. Нежно приближете виното до носа си и вдишайте като се стремите да изтеглите миризмата в горната част на носа си. Може да усетите аромат на горски плодове, цветя и пикантни подправки. По-старите червени вина ще ви изненадат с по-тежък аромат и може би с нюанси на ванилия, шоколад и подправки.

Отпиване

Най-сладката част. Отпийте малка глътка вино, завъртете я в устата си, вдишайте и издишайте, докато все още не сте преглътнали, за да уловите и финалните ароматни нотки и да се насладите максимално на вкуса. И най-важното – наслаждавайте се! А след това си налейте още една чаша! За разкош!