frida.bg

4 билки, с които можем да детоксикираме тялото си без усилия

Голяма част от нас асоциират детоксикацията с лишения и глад, странни храни и кофти вкус, но това не е точно така, особено когато се въоръжим с подходящите билки. Не е нужно да се подлагате на странни диети, за да задвижите метабиолизма си и да се освободите от токсините. Природата ни е дарила с чудеса за здраве, които можем да приемаме в чаша чай, както и под формата на таблетки.

Знаците, че имате нужда от детокс
  • Умора: чувствате се изтощени, опитвате да отслабнете, но не успявате, имате трудности с концентрацията
  • Глад за сладко: желанието за сладки храни изразяват желанието ни за положителни емоции и … допамин. Детоксът ще елиминира неутолимото желание за бързи въглехидрати.
  • Депресия: негативните емоции, депресията и тревожността се асоциират с натрупването на някои токсини в тялото ни. Периодичната детоксикация ще ни помогне да се справим с тези неприятни състояния.
  • Хранителни алергии: често те се дължат на нарушен баланс в микрофлората на храносмилателната ни система. Детоксът всъщност възстановява стомашния баланс и успокоява стомашната сензитивност.
  • Проблеми със съня: често проблемите със съня са един от допълващите симптоми и показател, че се нуждаем от спешна доза детоксикация.
Кои билки ще ни помогнат да детоксикираме тялото си без усилия
Червена боровинка

Червената боровинка е известна със своите способности да се справя с уринарните инфекции. Много от нас не се замислят, че уринарният тракт, изграден от бъбреци, уретра и пикочен мехур (плюс, простата при мъжете) е един от начините нашето тяло да се детоксикира само. Проблемът е, че понякога самите органи за детоксикация се възпаляват от наличието на прекалено голямо количество токсини. Редовният детокс ще подпомогне тялото ни в процеса на освобождаване от токсини и е прекрасна превенция срещу инфекции. Червената боровинка има силни антибактериални свойства. Тя ни предпазва от E. coli, която предизвиква уринарни инфекции и прочиства целия уринарен тракт.

Глухарче

Глухарчето също така притежава силни детоксикиращи свойства. Коренът на глухарчето традиционно се използва за детоксикация на черния дроб. Коренът от глухарче също така има леки лаксативни свойства, докато листата му подобряват функцията на бъбреците.

Направете си чай от глухарче: добавете 1 с.л. изсушен корен от глухарче в 200мл. гореща вода и оставете да се запари 10-15 минути.

Коприва

Сушената коприва притежава изключителни детоксикиращи качества. Тя прочиства уринарния тракт, както и предотвратява сезонните алергии чрез съдържанието си на хестамин.

Магарешки бодил

Билката магарешкият бодил детоксикира черния ни дроб и е особено ефективна при прочистване на организма след инфекция с хепатит, алкохолно натравяне и интоксикация. Магарешкият бодил е една от най-често използваните билки за детоксикация и за наше щастие, тя е доста разпространена в България.

Направете си чай с магарешки бодил: добавете 200мл. гореща вода към ½ ч.л. сушен стрит магарешки бодил и запарете за 10-15 минути.