frida.bg
Целта на инициативата

Кратко ръководство: защо да обичаш себе си е истински важно

Най-вероятно сте забелязали, твърде много се говори за това колко е важно да обичаш себе си. И твърде малко за това как реално се случва това. Всички знаем нещата на думи, но прилагаме ли ги на практика? Колко от нас могат да кажат, че обичат себе си задоволително, изпълващо и удовлетворяващо? Да обикнеш себе си е дълъг процес и е едно от най-важните неща, които можем да направим за себе си в живота. Любовта към себе си директно ще се отрази на нашето възприемане на света, решения, взаимоотношения и най-вече – на нашето бъдеще.

Но защо е толкова трудно?

Някъде дълбоко в корена на липсата на любов към себе си стои болката от това, че не сме били обичани безусловно от родителите си или хората, които са се грижили за нас като деца. Винаги е имало „условие”, за да получим любов, например да се държим по определен начин или да говорим определени неща и т.н. Само да се отклоним встрани от „модела”, за да експериментираме и любовта към нас е била изтегляна. За да разберем, че поведението ни не е добро. Най-вероятно с най-любящи намерения от страна на родителите ни. Те са искали да ни научат на нещо, което са смятали за важно, но са пропуснали друго – да ни научат как да обичаме себе си без условия.

Като възрастни ние все още имаме хиляди условия, които ни пречат да обикнем себе си. Трябва да сме подредени, организирани, успешни, да изкарваме пари и да се справяме с 1 млн. неща. И все нещо не достига, за да се обикнем напълно. Все някак не успяваме да бъдем достатъчни и да заслужим собствената си любов. Ако това ви звучи познато прегледайте тези съвети, с чиято помощ можете да започнете пътешествието, наречено ЛЮБОВ КЪМ СЕБЕ СИ.

Започнете деня си с любов

Още със събуждането си сутрин си кажете няколко неща, които обичате и цените в себе си. Опитайте се съвсем съзнателно да изпратите любов и топлина към себе си.

Медитирайте

Отделяйте по 5 минути всеки ден, за да притихнете в себе си и да усетите собствената си компания. Изразете благодарност към себе си и се наслаждавайте да бъдете „тук и сега“ точно такива, каквито сте.

Бъдете честни

Спрете да отричате и омаловажавате чувствата си. Много често заглушаваме емоции като тъга и болка с малко шопинг или с парче торта. Позволете си да чувствате това, което имате нужда и … бъдете най-добрият си приятел.

Простете си

Учете се от грешките си и се научете да си прощавате. Използвайте утвърждения като „Прощавам на себе си за това, че се осъждам прекалено за …”. Прощавайте си редовно, всеки ден и бъдете търпеливи със себе си.

Учете нови неща

Разширете интересите си, опитайте нещо ново, отидете на ново място, направете нещо, което никога преди не сте опитвали. Имате правото да се забавлявате и да изпълните живота си с интересни неща, които ви карат да се чувствате страхотно.

Позволете си да сте щастливи

Любовта към себе си изисква да сме спокойни, игриви, спонтанни, да взимодействаме с хората около нас и да се забавляваме. Бъдете истински и позволете на щастието да стане част от вас – защото точно ВИЕ заслужавате най-доброто отношение от вас самите!