frida.bg

Какво трябва да знаете за тренировките по време на бременност

Много от нас смятат, че по време на бременност жената трябва да се пази от всякакъв вид активност, да почива и да се храни „за двама”. Всъщност редовните леки упражнения могат да ви подпомогнат да преминете доста по-лесно месеците на бременността и в същото време да останете здрави и да се чувствате тонизирани и в добра форма. Леките упражнения също така могат да ви помогнат да подобрите стойката си, както и да се справите с болката в гърба и умората, характерни за бременността. Също така упражненията намаляват стреса и изграждат издръжливост и увереност. Неща, от които всяка жена се нуждае както по време на самата бременност, така и по време на раждането, а и след това.

Кога не трябва да тренираме по време на бременност

Има ситуации, в които упражненията изрично се забраняват. Ако имате здравословен проблем като астма, сърдечно заболяване или диабет, по-добре не бързайте с упражненията. Тренировките също така е добре да се избягват ако имате кървене, ниско разположена плацента, преживян аборт в миналото, предишно преждевременно раждане или проблеми с шийката на матката. Бъдете нащрек в тези случаи и се консулирайте със специалист!

Какво трябва да знаем за тренировките по време на бременност
Опитайте йога за бременни

Йогата за бременни е специално изработена за специалния момент, в който се намирате. Тя е лека, нежна и съобразена с нуждите ви. В същото време йогата за бременни ще тонизира тялото ви, ще ви донесе спокойствие и ще повдигне настроението ви.

Внимавайте с коремчето

Това, че сте бременна не изключва съвсем упражненията за корем. Ако всичко със здравословното ви състояние е наред и тренирате заедно с професионален треньор няма нищо лошо да правите дъска и странична дъска в първия триместър. Като дъска е препоръчително да се прави на колене. Вашият треньор ще ви препоръча упражненията, които леко ще тонизират тялото ви, без да го натоварват излишно.

Отидете по-рано на тренировка

Защо да правите това? Най-вече, за да можете да поговорите с инструктора и да му обясните, че сте бременна и имате нужда от модификации на упражненията. Попитайте го и той ще ви даде съвети и полезни инструкции за това как да изпълнявате упражненията по най-добрия за вас начин.

Взимайте си чести почивки

Да, когато сте бременна се уморявате много често. Това е една от причините да нямате много голяма мотивация за упражнения по време на бременност. Това не е извинение. Винаги можете да си взимате чести почивки и да продължите с йогата, когато се почувствате комфортно.

Леките тежести са ОК

Упражненията с леки тежести, например гирички от 0.5 или 1кг., ще подобрят тонуса ви, особено в горната част на тялото и в областта на корема. Избягвайте обаче да вдигате тежести над главата. Отново, доверете се на квалифициран инструктор, който ще ви покаже здравословните движения, с които ще бъдете тонизирани и в същото време здрави и щастливи.

Яжте здравословно

Най-вероятно това не е нещо ново за вас, но е толкова важно, че просто няма как да не го споменем. Пийте много вода по време на тренировка и след нея и наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, ядките и всичко, което е пълно с витамини и минерали. За да сте здрави вие и вашето безценно бебче.

Слушайте тялото си

Правете това, което усещате за правилно. Ако усещате, че е окей за вас да продължите с леките упражнения по време на бременността, най-вероятно е съвсем така. Вътрешното ви усещане „знае” по-добре от всеки остроумен наръчник. По време на бременност сте свързани с усещанията и интуицита си повече от всякога. Доверете се на тялото и на вътрешния си глас. Те наистина ЗНАЯТ!