frida.bg
ретро

5 ретро черно-бели филмa, които си заслужава да гледате още днес

Има една очарователна романтика в класическите черно-бели филми, които макар и да са ретро подължават да ни очароват отново и отново. И докато съвременното филмово изкуство набляга на цветове и ефекти, сетивата ни често са толкова преситени, че имат нужда от детокс. Имаме нужда от нещо класическо, с много стил, красота и … маниери, сещате се, като от старите филми. Ретро филмите никога няма да изгубят своя неувяхващ чар. Те провокират усещането за драма и в същото време ни изпращат в една епоха, която ни изпълва със сладка носталгия и нега.

Представяме ви 5 незабвавими ретро филма, които задължително трябва да гледате поне веднъж в живота си!
Булевардът на залеза (1950)

Булевард на залеза е една невероятна приказка, която ни пренася директно в Холивуд. Черен хумор и невероятна атмосфера съпътстват целия филм, а главната героиня в него е Норма Десмонд, звезда на нямото кино, която всички обожават. Невероятната красавица, която има безброй обожатели, се влюбва в млад сценарист, с който съдбата съвсем случайно среща. Като на кино.

Модерни времена (1936)

„Модерни времена” изцяло е дело на Чарли Чаплин, когото всички ние разпознаваме. Той написва сценария, продуцира проекта и в същото време играе в главна роля. Филмът описва историята на един работник във фабрика, който претърпява редица неприятности. Това е уникален филм с Чарли Чаплин, естествено без думи. Идеално решение за любителите на комедии от всяка възраст.

Психо (1960)

„Психо“ е безспорна ретро класика, която всеки човек трябва да гледа поне вендъж в живота си. Режисиран от Алфред Хичкок, филмът носи тъмен и песимистичен емоционален фон. А монохромният цвят още повече засилва усещането за потъване. Сюжетът разказва за красива секретарка, която открадва голяма сума пари и след това е открита мистериозно убита в долнопробен мотел. Филмът провокира дълбоките слоеве на страховете ни, не случайно е един от най-добрите сред хорър филмите, правени някога.

Казабланка (1942)

Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман превръщат „Казабланка” в невероятна любовна история. Историята се развива в Мароко по време на Втората световна война, а главните персонажи изживяват приключението на живота си. Ретро филмът „Казабланка” определено заслужава да бъде изгледан от всеки човек, а историята въплъщава красива романтика и сладка драма.

Животът е прекрасен (1946)

„Животът е прекрасен” описва историята на дълбоко фрустриран бизнесмен. Той среща ангел, който изцяло променя перспективата му за живота. Този ангел естествено е една прекрасна млада жена, която му показва, че света е направен от любов. Невероятно красив ретро филм, който си заслужава да бъде гледан отново и отново!

Снимки: IMDb