frida.bg

Кожата на лицето ви издава здравословното ви състояние

Кожата ни има свой таен език и всеки дисбаланс в здравословното ни състояние веднага се отразява по повърхността й. Понякога съвсем невинните кожни „неразположения” като изненадваща акнеична пъпка може да е знак за здравословен проблем, който не бива да пренебрегваме. Например, хранителна алергия, дефицит на някой основен витамин или хормонален дисбаланс. Представяме ви най-честите неразположения по кожата, които не само саботират красотата ни, но и могат да прикриват по-сериозен проблем, за който лесно можем да се погрижим. Стига да знаем как.

Нежелано окосмяване

Ако забележите, че косъмчетата по лицето ви стават по-тъмни, гъсти и започват да се забелязват, това не е само козметичен проблем. Увеличаването на окосмяването по лицето сигнализира за хормонален дисбаланс, причинен от прекалена продукция на андрогени. Андрогените са онези хормони, които се произвеждат от половите и надбъбречните жлези. Това може да бъде сигнал за Синдром на поликистозните яйчници, особено когато е съпътстван от нередовен месечен цикъл. Затова преди да си запишете час при козметик, обърнете се към гинеколога си. За да сте наясно какво точно се случва с тялото ни.

Акнеичните пъпки

Изненадващата причина за появата на акнеични пъпки може да е определена храна, която често консумирате. Според нови проучвания, несъвършенсвата по кожата силно намаляват, когато се храним с храни с нисък гликемичен индекс. Това изисква ограничаване на бялото брашно, захарта, преработените храни и увеличаване на зеленчуците и плодовете в диетата ви.

Тъмните кръгове под очите

Повечето от нас отдават появата на тъмни кръгове под очите единствено на липсата на сън. Тъмните кръгове обаче често са индикатор, че консумираме храна, която нашето тяло определя като токсична. Ако тялото ни е алергично към глутен, мляко или яйца, това може да е причината за тъмните кръгове, а не недоспиването.

Дребни подкожни пъпчици

Понякога по кожата ни се появят дребни подкожни образувания, които приличат на пъпчици, но представляват малки мастни образувания. Те са известни като ketatosis pilaris и са сигурен знак, че в тялото ни липсва достатъчно количество есенциални мастни киселини, цинк или витамин А.

Напукани устни

Напуканите устни често се свързват със студеното врмеме, но също така нарушаването на фината кожна бариера на устните може да е сигнал за недостатъчно количество ниацин и цинк в диетата ни.

Суха кожа

Често придаваме сухотата на кожата на дехидратацията и недостатъчния прием на вода. За хората с изключително суха кожа, страдащи от дерматит или екзема, това не е достатъчно решение. Приемът на полинаситени мазнини като омега-3 и омега-6 може значително да подобри състоянието на кожата, както и способността й да се овлажнява сама.

Бръчици

Появата на бръчици определено е процес, който трудно можем да контролираме. Но нови изследвания доказват връзката на появата на бръчици с ниския прием на витамин С. Витамин С освен антиоксидант е пряко свързан с производството на естествен колаген в тялото. Колагенът, както знаем, е протеин, който изгражда кожната матрица. Осигурете си достатъчен прием на витамин С, за да забавите появата на нови бръчици и да заличите тези, които вече са се появили.