frida.bg

Тъмнозелените зеленчуци: източник на здраве и мощна алкализация

С кой цвят асоциирате думата „здраве“? Точно така. Зелено. Зеленото е цветът, който най-много се асоциира с доброто здраве, природата и хармонията. Въпреки това много от нас не харесват много тъмнозелените зеленчуци. Те имат специфичен вкус и, всички знаем, децата не обичат броколи. Всъщност зелените храни са най-добрата храна, която буквално може да зареди резервоара на тялото ни със здраве и вътрешен баланс. Тъмнозелените зеленчуци са бомба, пълна с витамини, минерали и жизнена енергия. Те стимуират цели четири от общо пет жизнени процеса, а именно алкализацията, детоксикацията, оксигенацията или изпълването на цялото ни тяло с кислород, и не на последно място – подхранването ни с нутриенти отвътре.

Защо трябва да се алкализираме?

Алкализацията е нещо много важно в съвременния свят, тъй като има прекалено много „любими” храни, които редовно ни окисляват. Прекалено киселата вътрешна среда нарушава нивата на pH. Факт е, че когато приемаме прекалено много киселиннообразуващи храни като кафе, месо и фаст фууд нашето тяло трябва да компенсира процеса като освобождава алкализиращи минерали в кръвния ни поток. А когато не приемаме достатъчно алкализиращи храни, организмът ни започва да изсмуква тези важни минерали от костите, зъбите и вътрешните органи. Това неминуемо влошава здравето ни.

Вижте още няколко причини защо консумирането на тъмнозелени храни ще зареди тялото ви със супер сили
Тъмнозелените зелчуци ще ви заредят с фолат

Самата дума „фолат” всъщност е другото название на витамин В. Нашето тяло трябва да си набавя този ценен нутриент от храната, а той е в изобилие в тъмнизелените зеленчуци. Недостигът на фолат е доста често срещан и води до проблеми със здравето като нарушения в храносмилателната система, сърдечносъдови проблеми и малформация на плода при бременност. Фолатът е от изключително значение по отношение на епигенетиката. Той притежава способността да променя нашата ДНК, стимулира клетъчната диференциация, както и клетъчното делене. С една дума, фолатът е от изключително значение за здравето ни!

Тъмнозелените зеленчуци изгарят мазнините

Тъмнозелените зеленчуци се славят като една от храните, които със сигурност ще ви помогнат да елиминирате излишните мазнини. Може би си мислитее, че причината за това е ниското им съдържание на калории. Да, тъмнозелените зеленчуци имат доста малко калории, но техните ефекти отиват много отвъд това. Те съдържат нутриенти, които директно изгарят мастните клетки или с други думи казано – трансформират мастнозадържащите бели клетки в мастно-изгарящи кафяви клетки. Звучи почти магично и да, тъмнозелените зеленчуци наистина го могат.

Тъмнозелените зеленчуци се борят със стареенето

Това влияние на тъмнозелените зелечуци се асоциира с богатото съдържание в тях на витамин К, фолат, бета-катотен и лутеин. Тези минерали имат доказани противостареещи свойства, а антиоксидантите в зелените чудеса на природата защитават мозъка ни от дегенерация и имат противовъзпалителни свойства.

Тъмнозелените зеленчуци за деоксикация

Алфатоксините са вид токсини, които се причиняват от гъбички и са един от най-опасните видове карциномообразуващи бактерии. Хлорофилът, който се съдържа в тъмнозелените зеленчуци притежава уникалното свойство да неутрализира тези токсини.

Тъмнозелените зеленчуци ни предпазат от UV лъчите

Сезонът на бронзовия тен тепърва започва. За любителите на слънцето тъмнозелените зеленчуци могат да бъдат от огромна полза. Те защитават тялото ни на клетъчно ниво чрез високото съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителни нутриенти като лутеин и зеаксантин. Яжте тъмнозелени зеленчуци, за да предпазите тялото си от агресивното влияние на слънчевите лъчи!