frida.bg

Аменореята: как да се справим с домашни средства

Аменореята е медицинско състояние, при което менструалният цикъл на жена в репродуктивна възраст спира внезапно без видима причина. Това неприятно състояние може да се случи както на момиче в тийнейджърска възраст, така и на жена в зряла възраст. Когато менструалният цикъл пропусне да се появи в тийнейджъркса възраст най-често състоянието се определя като първична аменорея и се дължи на хормоналния дисбаланс, характерен за възрастта. Вторичната аменорея, от друга срана, се случва на жени в сексуално зряла възраст и съвсем не е за подценяване, тъй като може да има сериозни последици върху женското здраве.

Какво причинява аменореята?
Хормонален дисбаланс

Менструалният цикъл при жените е регулиран, когато хипоталамусът, щитовидната жлеза, яйчниците и матката функционират балансирано. Хипоталамусът и щитовидната жлеза освобождават хормони, които задействат производството на хормоните естроген и прогестерон от яйчниците и матката. Или хормоните, отговорни за появата на менструация. Аменореята типично възниква от дисбаланс на хормоните, произведани от тези четири важни органа.

Хормонален дисбаланс може да възникне и от други медицински състояния като поликистозни яйчници, проблеми с щитовидната жлеза, проблеми с хипофизата, както и ранната менопауза, която настъпва при жените преди 40 и  при която менструацията внезапно спира.

Фактори от средата

Понякога определени фактори от средата ни могат да бъдат отговорни за възникването на аменорея като драстично отслабване и твърде ниско ниво на подкожни мазнини, например под 10%. Това обяснява защо жени с хранителни разстройства като анорексия и булимия страдат и от спиране на менструалния цикъл. Твърде интензивните тренировки при атлетите също могат да предизивкат спиране на менструацията, като това се дължи на ниския процент подкожна мазнина, силния стрес и високият разход на енергия. Стресът тук е с голямо значение, защото той предизвиква промени във функционирането на хипоталамуса. А хипоталамусът регулира хормоните и менструалния цикъл. Силният стрес може да предизвика спиране на менструацията.

Как да се справим с аменореята с природни средства?

Когато аменореята е причинена от фактори на средата можем успешно да се справим с природни средства, но задължително трябва да посетим квалифициран лекар или хомеопат, за да сме сигурни какво се случва с тялото ни и как можем дай-добре да си помогнем. Билките, които могат да ни помогнат са:

Ангелика. Тази билка традиционно се използва при проблеми с раждането и отлепването на плацентата. Коренът от ангелика помага при всички гинекологични симптоми, включително аменорея и дисменорея.

Маточина. Маточината традиционно се изпозлва за лекуване на аменорея и менструални проблеми. Тя облекчава болезннеите крампи и регулира менструалния цикъл. Маточината също така помага при проблемите, свързани с аменореята, като мигрена и главоболие. Науката потвръждава действието на маточината за облекчаване на менструални проблеми и аменорея.

Каулофилум таликтроидес. Аюрведа препоръчва тази билка за стимулиране на менструацията и дейността на матката и яйчниците. Благодарение на calulopsonin, билката стимулира кръвния поток в женските полови органи и ги балансира.

Копър. Копърът е доста широко използвана билка както в медицината, така и в готвенето. Жените, които имат проблеми с регулярността на менструалния цикъл, както ижените с аменорея могат да я приемат регулярно, за да балансират менструалния си цикъл.