frida.bg
абитуриенти

Отново на деветнайсет с абитуриентите!

Какво е да си на деветнайсет? Запомнящо се, завидно, вълнуващо, сложно..? Последни крачки преди финала на противоречивото „тийнейджърство“ или безпаметно навлизане в имагинерните територии на зрелостта? Във всички случаи, деветнайсетте като възраст са сюблимен момент, който за някои тепърва ще мине неусетно с безкрайния купон на настоящето, а за други все повече ще се отдалечава във времето и пространството. Едно важи обаче и в двата случая – силата на този момент за всички ни е еднакво притегателна, защото там живее духът на свободата, младостта и … абитуриентите.

абитуриентка
Фотография: Гергана Змийчарова

Според уличната поезия на съвременния жаргон, деветнайсетте представляват момент от живота, когато се „изстрелваш в Космоса“, т.е. нависоко и надалеч от мястото, където си се подвизавал до сега. В екзистенциален смисъл, в тази възраст завършваме един цикъл и започваме нов. Що се отнася до психологията – тя научно добавя своята експертиза по въпроса колко едновременно сложно и вълнуващо е да си на деветнайсет. Но тук не искаме да говорим повече за наука, оценки или правила.

‚На деветнайсет‘ е силно зареден емоционален момент от живота, който символизира младостта, свободата и … абитуриентите!

фотография Гергана Змийчарова
Фотография: Гергана Змийчарова

Животът е шарен, абитуриентите също! За някои да си на деветнайсет представлява миг от вечността, който Вселената тъкмо изпробва върху тях силово. За други е безкраен купон, за трети -време за равносметка… Едни успяват да хванат този миг за юздите навреме, а други го осъзнават и преосмислят чак като влязат в ролята на родители, които изпращат децата си абитуриенти.

фотограф: Гергана Змийчарова

родители на абитуриентите

Фотографии: Гергана Змийчарова

Животът на деветнайсетгодишните и техните родители е различно сложен и неизбежно достига до вайкането около абитуриентските прически, кройки и бюджета за обувки… Но покрай всичко това се прокрадват и разтърсващи дилеми свързани с професионални, географски, интимни и какви ли не други избори. Добавете към това лудостта на хормоните и тежестта на Матрицата, и вече имаме драматичен сценарий за номинация!

Какво ли не се случва в мозъка и с тялото на деветнайсетгодишните, но нека се фокусираме върху емблематичното, с което да ги откроим и запомним. Като на снимка. Намираме го в ритуала на зрелостта – абитуриентството.

Фотограф: Гергана Змийчарова

Фотография: Гергана Змийчарова

Деветнайсетте несъмнено намират кулминацията си в абитуриентския бал и цялата стилистика около празничността на това събитие. Подобно на сватбите, абитуриенстките балове са помпозни, шумни и изпълнени с култови символи – всеки по своему чаровен или абсурден. Има ги всякакви и винаги ще ги има.

Абитуриентските балове носят белезите на своите абитуриенти, а те несъмнено са хора на кръстопът. Ако си имаше паметник, нашият абитуриент щеше да бъде изобразен като стоящ на кръстопътя на живота с вдигната ръка и вирнат нагоре палец. Но не защото много му харесва цялата тази суета наоколо. Той по-скоро е застанал в позата на стопаджия – като символ на авантюристичната настройка за бъдещето.

Фотография Гергана Змийчарова

Фотография: Гергана Змийчарова

Като някакви зооморфни създания, подобно кентаврите, нашите абитуриенти са еклектична съвкупност, която трудно се поддава на класификация – наполовина облечени, наполовина голи, наполовина свободни, наполовина обезкрилени, от кръста нагоре в бални рокли или с вратовръзки, от кръста надолу със запретнати поли, навити крачоли, по кецове или боси… Те до голяма степен са такива, каквито са били преди тях и техните родители – полу-деца, полу-възрастни, полу-луди, полу-вразумени, ограничавани и преекспонирани едновременно. Страхотни!

Каквито и да са абитуриентите, не можем да им отречем едно – на тяхна страна са времето (младостта) и силата (свободата).

Гергана Змийчарова

Фотография: Гергана Змийчарова

Ако се опитаме да погледнем на абитуриентския бал като на ритуал на младостта, красотата и свободния дух, най-вероятно ще търсим естетика, приемственост и бунтарство едновременно. Ще търсим дързост без излишни изхвърляния, убеденост без неестествени претенции и фасони, опиянение без тотална загуба на съзнание, както и онази естествена влюбеност в живота, така характерна за деветнайсетгодишните.

Абитуриентите са като пролетта, която вихри напъпила снага и редува пролетните бури с напичащо слънце – напълно в духа на деветнайсетте.

Всяко „младо поколение“ умее до съвършенство да боде очите на по-зрелите, но също толкова добре знае и как да ги просълзява от радост, гордост и подобни вълнения. Вече на деветнайсет, те са децата, които големите за малко не умориха от напътствия, критики и лични амбиции, но които все пак оцеляха и станаха абитуриенти. Да се вгледаме за малко в тези усмихнати лица, повече или по-малко гримирани – те са колкото автентични, толкова и наши творения.

Албена Илиева

Фотография: Албена Илиева

В този майски момент на годината, в който природата най-много наподобява света и настроенията на деветнайсетгодишните, естествено идват абитуриентските балове. Точно сега, когато дъждът и слънцето имат най-голям шанс да образуват дъга над главите ни, решаваме да надникнем през фото-обектива към няколко вълнуващи опита от страна на нашите деветнайсетгодишни и техните близки да отпразнуват младостта, красотата и свободата си:

абитуриентитеФотография: Гергана Змийчарова

абитуриентите

Фотография: Гергана Змийчарова

абитуриентите

Фотография: Гергана Змийчарова

абитуриентите

Фотография: Гергана Змийчарова

абитуриентите

Фотография: Гергана Змийчарова

цветя

абитуриентиФотография: Преслава Тодорова

абитуриенти

Фотография: Преслава Тодорова

абитуриентите

Фотография: Преслава Тодорова

абитуриентите

Фотография: Преслава Тодорова

абитуриентите

Фотография: Преслава Тодорова

абитуриентите

Фотография: Албена Илиева