frida.bg
Апасионата

Фурмите ни дават енергия и подпомагат здравето ни! Вижте как!

Фурмите предлагат страхотен вкус, енергия и още доста ползи за здравето ни. Често те са наричани най-сладкият плод в света. Фурми могат да се намерят както пресни, така и сушени и независимо в каква форма ги консумирате, те запазват хранителния си състав, а той е доста богат.

Ако търсите един добър източник на фибри, калии и мед – фурмите са идеалното решение! Само в 100гр. ще откриете 6.7гр. фибри, 696 мг. калий, 54мг. магнезий, 0.4мг. мед, 0.3мг. манган и 0.2мг. витамин В6. Трябва да помним обаче, че фурмите съдържат много плодова захар или, за да сме максимално точни – 66.5гр. на 100 грама плод. Това ги прави доста калорични. Добрата новина е, че обикновено те са толкова сладки, че само няколко плодчета стигат, за да задоволят глада ни за нещо сладичко. А в същото време фурмите ни дават енергиен тласък и ревитализират тялото ни моментално!

С какво точно фурмите са полезни за здравето ни?
Подобряват храносмилателната система

Фурмите съдържат голямо количество фибри, а те подобряват храносмилането и отделителната функция. Разтворимите и неразтворимите фибри, които можем да открием във фурмите, подпомагат естественото изчистване на стомашно-чревната система и лесното освобождаване на дебелото черво. Фурмите са много полезни при състояния като запек, колит, хемороиди и цялостно подобряват състоянието на дебелото черво.

Имат антивъзпалителен ефект

Фурмите са богати на магнезий, а той се свързва с намаляване на възпаленията в тялото. Нови изследвания доказват, че магнезият може успешно да редуцира риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми, артрит, Алцхаймер и други болести, в чиято основа стоят възпаленията в тялото. Фурмите съдържат също антиоксиданти, или т.н. танини, които са добре познати със свойствата си да възпрепятсват възпаленията и инфекциите в тялото.

Намаляват кръвното налягане

Магнезият спомага за намаляване на кръвното налягане, а фурмите съдържат голяма доза от този безценен минерал. Калият в малките сладки плодчета също подпомага понижаването на кръвното налягане и подобряването на сърдечната функция.

При анемия

Фурмите имат богато съдържание на минерали, сред които и желязо. Това превръща сладките плодчета в много добра храна за хора, страдащи от анемия. Високото съдържание на желязо във фурмите със сигурност ще увеличи енергията, силата и издръжливостта при страдащите от анемия и ще ги избави от постоянното усещане за умора.

Фурми за енергия

Съдържащите се във фурмите натурални захари като глюкоза, фруктоза и захароза ги превръщат в идеалното решение в моментите, в които имаме нужда от енергиен шот. Те са супер подходящи за консумация в средата на деня, когато енергията обикновено пада и се чувстваме малко или много уморени и летаргични. Те са идеални за похапване преди тренировка, както и всеки път, когато се чувствате изтощени. Само няколко фурми ще ви осигурят необходимата енергия почти моментално.

Направете си сурови бонбони за енергия с фурми само с 3 съставки

Какво ви трябва?

  • 1 ч.ч. ядки по избор (бадеми, лешници, кашу и т.н.)
  • 1 ч.ч. сушени кайсии
  • 1 ч.ч. или около 12-15 фурми (без костилките)

Как да го приготвим?

За да направите енергийни бонбони трябва да разполагате с кухненски робот или мощен блендер. Поставете съставките в него и включете за няколко минути, докато бадемите се натрошат и се смесят с останалите съставки. Трябва сместа да заприлича на гъсто тесто. Можете да направите малки кръгли топчета и да оформите сурови бонбони, които после да оваляте в кокосови стърготини или какао!

По желание може да добавите в сместа чия, какаови зърна, какао на прах, кокосови сърготини, канела, кардамом и т.н. Експериментирайте и създайте своята рецепта с фурми! За наслада, енергия и добро здраве!