frida.bg

Самотата може наистина да възобнови връзката ви … със себе си

За много хора самотата е нещо лошо, което трябва да се избягва, защото се асоциира с тъга и антисоциални тенденции. Затова често се ображдаме непрекъснато с хора или ако сме сами вкъщи, пускаме телевизора или непрекъснато следим социалните мрежи. Просто за да има някакъв „шум“, който да ни показва, че не сме сами. Всъщност няма нищо лошо в това да оставате сами със себе си, напротив.  Самотата може да подейства като енергиен шот за вашата креативност и наистина да възобнови връзката ви със себе си. Ползите от това да отделяте специално време за вас самите са много, дори ако разполагате само с 15 минути на ден.

Как точно самотата може да възобнови връзката ви със себе си?
Самотата ви позволява да презаредите мозъка си

Мозъкът ви най-вероятно всекидневно се претоварва от графици, задачи и сложни разговори, в които буквално преминавате през сложни лабиринти. Времето, прекарано в самота ви дава възможност да успокоите ума си, да се фокусирате върху себе си, както и да презаредите тялото и ума си.

Самотата ви прави по-продуктивни

Да се откъснете от всички дразнители и неща, които постоянно отвличат вниманието ви и да се фокусирате само върху настоящия момент има огромни ползи. Увеличавате конценрацията си и се презареждате с енергия, което ще се отрази в повишаване на креативността и работоспособността ви. И то за много крато време.

Самотата ви помага да решавате проблемите лесно

Трудно е да намерите правилното решение за нещо, когато сте заобиколени от толкова много шум и дразнители, независимо дали става дума за електроника или хора. Самотата ви дава време, в което да се отпуснете и да оставите правилното решение за вас да се пояи само. В тишината понякога се появяват най-добрите отговори.

Самотата ви дава възможност да се свържете със себе си

И да открите своя вътрешен истински Аз. Да си зададете важните въпроси като „Кой съм аз?”, „Какво искам?”, „От какво имам нужда?”. Самотата всъщност ви дава възможност да се гмурнете в дълбокото пространство на собствения си Аз и да опознаете по-добре себе си, своите емоции, реакции, постъпки, потребности и желания.

Самотата ви дава възможност да обичате себе си

Най-вероятно повечето от нас рядко се замислят за това, че трябва да изразяваме любовта си към себе си със специални моменти. Подарете си малко време само в собствената си компания и правете нещо, което ви доставя удоволствие. И просто се наслаждавайте!

Самотата подобрява връзите ни

Когато харесваме собствената си компания, разбираме и приемаме себе си такива, каквито сме – ние всъщност започваме да виждаме живота от един малко по-различен ъгъл. Замисляме се какъв живот искаме за себе си, с какви хора искаме да сме заобиколени, какво оценяваме в другите и т.н. Времето, прекарано само в собствената ни компания, може да ни накара да ценим повече връзките си с хората и да имаме много повече енергия, която да споделяме с тях. Просто, защото сме много по-заредени.