frida.bg

„Хрупкавият“ трик за отслабване, който със сигурност ще ви изненада!

Ако искате да влезете в добра форма и да поддържате здравословно тегло, този „хрупкав” трик за отслабване със сигурност ще ви изненада! И най-вече ще ви хареса, защото не е свързан с лишения, нискокалорични и безвкусни храни и т.н. Нови проучвания все повече изследват факторите, които карат хората да предпочитат едни хранителни групи пред други. Например, те изследват влиянието на различни вкусови характеристики, текстура, размер на порцията и сензорните ефекти, които се отразяват на чувството за удовлетвореност след хранене. Влиянието на тези съвременни проучвания се отразява в подобряването на вкуса и текстурата и намаляването на калориите, които тези храни доставят на организма. Това се отразява във „low-fat” тенденцията през последните години. Но има едно позабравено сетиво, на което ние не обръщаме особено внимание, но науката доказва, че има огромно влияние върху количеството храна, която приемаме.

„Хрупкавият“ трик за отслабване или т.н. „Крънч ефект“

Съществува едно особено слухово възприятие на вкуса или т.н. „крънч ефект”. Основната идея е, че хората ядат повече ако не могат да чуят звука от собственото си сдъвкване на храната. Това се доказва от изследване върху влиянието на звука по време на хранене, проведено в Colorado State University. По време на самото изследване изследователите раздали голямо количество хрупкав снакс на участниците. В същото време им казали да си сложат слушалки, в които звучала музика с различни честоти. Резултатите показали, че по-високата музика замаскира звука от сдъвкването на храната и води до консумация на по-голямо количество. Участниците в групите с по-висока музика консумирали два пъти повече храна от участниците, които слушали тиха музика. С други думи, колкото сме по-осъзнати за звука от сдъвкването по време на хранене, толкова по-малко храна ще консумираме.

Как това може да ни помогне да отслабнем?

Много често ние замаскираме звуците по време на собственото си хранене, например гледайки телевизия, слушайки силна музика или участвайки в оживен разговор. По този начин ние пропускаме да се насладим на процеса на хранене и не само – започваме да се храним механично. А това увеличава шансовете да изядем много по-голямо количество храна, от която всъщност нямаме нужда. Какво можем да направим? За да можете да чуете звуците от храненето е добре да седнете и да се храните в тихо помещение. Това означава да бъдете много по-осънати и да се насладите на всяко „хрусване” и „млясване” – естествените звуци, които всички ние издаваме по време на хранене. Позвовлете си да се наслаждавате на всяка хапка и да издавате звуци като „Ммм…”, които показват че се наслаждавате на храната. Или с други думи, хранете се шумно и отслабвайте!