frida.bg

Как дъждовното време се отразява на настроението ни според науката

Може би сте забелязвали, че дъждовното време се отразява на вашето настроение и то също се променя. Някак ставаме по-бавни и настроението ни не е особено високо. Промените във времето се отразяват на повечето от нас като най-вече усещаме ефектите върху настроението си. Това предположение вече има и научно обясненение. Ако се чувствате отпаднали, когато навън вали дъжд, това не е просто проява на въображението ви. Лошото време наистина се отразява върху емоционалното ни състояние, според ново изследване, което доказва, че дъждът понижава общото ни усещане за щастие. Според друго социално проучване, дъждовното време корелира с увеличаването на количеството негативни постове в социалните мрежи като фейсбук.

Как точно дъждовното време се отразява на настроението ни?
Дъждовното време може да ни направи тъжни

Липсата на слънчева светлина наистина може да причини промени в настроението ни и дори да доведе до т.н. афективно разстройство при смяна на сезоните. Когато има по-малко слънчева светлина навън започваме да произвеждаме повече от хормона, отговорен за съня, мелатонин. Заедно с това произвеждаме по-малко от хормона, отговорен за доброто настроение – серотонин. Цялата тази химическа бъркотия в тялото води до усещане за тъга и потинатост, които обаче ще отминат с появата на първите слънчеви лъчи.

Дъждовното време може да увеличи апетита ни

Липсата на слънчеви лъчи наистина намалява нивата на серотонин в тялото, а това води до засилване на апетита за въглехидрати. Според ново проучване, проведено от Джудит Уртман, въглехидратите действително понагат на хора, които се чувстват депресирани като повишават нивата на серотонин и следователно ги карат да се чувстват по-добре. Но ефектът е доста краткотраен и нивата на серотонин отново рязко намаляват. Затова вместо да се нахвърляте към пастата и тортата, изберете по-здравословен вариант и си набавете необходимите витамини, минерали и фибри.

Дъждовното време може да ни причини болка

Промените в атмосферното налягане, които се случват, когато започне да вали, правят така, че течностите в тялото ни да започнат да се изтеглят от кръвоносните съдове към тъканите. Това оказва силен натиск върху нервите и ставите, което води до болка, схванатост и намалена мобилност. Това е една от причините при резки промени в атмосферното налягане да започне внезапно да ни боли глава.

Какво да правим, когато вали?

Джулия Самтън, психиатър в Manhattan Neuropsychiatric , ни съветва да се разходим навън, въпреки че вали и е мрачно. Дори да излгежда, че няма никакво слънце навън все пак има UV лъчи, които нашето око не може да долови. Една кратка разходка ще ни насити с тях, а това ще подобри настронието ни и ще регулира циркадния ни ритъм. Другото изключително полезно нещо за повишаване на настроението ни, когато вали, е да се раздвижим. Тъй като се чувстваме по-схванати, заради атмосферното налягане, една лека тренировка като йога или плуване, ще ни накара да се чувстваме по-усмихнати. И слънцето ще изгрее по-бързо за нас!