frida.bg
символи

Най-често срещани символи в сънищата и как да ги тълкуваме – I част

Сънищата ни дават възможност да надникнем в скритите дебри на несъзнаваното си и неговият закодиран език – символите. Те ни помагат да постигнем едно по-дълбоко разбиране на живота далеч от повърхността на ежедневието. Има много тълковни речници, психологически книги и изследвания, които опитват да разгадаят тайната мистерия на сънищата и скритото им значение.

Самият Фройд, създателят на психоаналитичната школа, прави гениални открития на база на тълкуването на сънища и значението на съновния материал върху психологическото състояние на пациента. Неговият последовател, Карл Юнг, се гмурва още по-дълбоко в мистериозния подземен свят на сънищата, за да открие, че в него витаят множество символи не само от индивидуалното, но и от колективното несъзнавано.

Най-вероятно сте забелязали, че рядко сънувате думи. Езика на сънищата ни е образен, те ни говорят с картини и визуални послания, т.е. със символи. Правилната интерпретация на символите може да ни даде ценна информация за дълбоките процеси, протичащи в нашата психика, за които съзнателно нямаме представа. Ако сте готови да предпримете това пътуване „навътре” пригответе си хартия и химикал. Поставете ги на нощното си шкафче и бъдете готови да записвате сънищата си веднага щом се събудите, защото много често забравяме сънищата минути след като се събудим.

Кои са най-често срещаните символи в сънищата ни и как да ги тълкуваме
Сънувате, че ви преследват

Повечето от нас помнят поне един сън, в които някой ни преследва, защото това предизвиква силна тревога и страх, които оставят своя отпечатък върху емоционалното ни състояние като се събудим. Посланието на този сън най-често означава, че НЕЩО ВАЖНО ИМА НУЖДА ОТ ВНИМАНИЕ. Нещо, на което не обръщате внимание в будния си живот, а трябва. Също така си задайте въпроса: от какво бягате в реалността? Какво не искате да приемете, отричате или буквално замитате под килима? Нищо не се губи в нашия психичен свят, а се появява отново и отново в сънищата. А когато някой ни преследва насън, всъщност ни преследва „нещо”-то, от което ние искаме да избягаме в реалността. Но е крайно време да погледнем директно в очите и да се справим. Веднъж завинаги.

Сънувате определени хора

Когато сънуваме хора ние най-често мислим за тези образи като за нещо извън нас. Всъщност всеки елемент от нашия сън е част от нас самите, дори и другите хора, които се появяват в тях. Обърнете внимание на това какви характеристики забелязвате у тези хора. Ако сънувате определен тип хора или качества, това може да сигнализира за определен проблем, върху които трябва да поработите. Това могат да са личностни черти, които отричате у себе си или които имате нужда да доразвиете. Колкото повече „парченца” от съня намерят своето значение за вас самите като личности, толкова по-осъзнати ще бъдете в реалния живот.

Сънувате къща

Може би ви се е случвало да сънувате къща, сграда, стени, извити стълби и т.н. Вярва се, че къщата символизира УМА на сънуващия, а различните етажи, стаи са различните аспекти на психиката. Например, мазето на къщата символизира нещо, което е скрито в дебрите на несъзнаваното и не е осъзнато, нещо потиснато или неглижирано от сънуващия в съзнателния му живот. Спалнята е символ на най-интимните му мисли, чувства и спомени, а активността в къщата символизира начина, по който сънуващия структурира и интерпретира информацията.

Сънувате храна

Обичайно асоциираме храната с важните хранителни елементи и енергията, която тя дава на тялото ни. В сънищата обаче храната е от тези символи, асоцииращи се със ЗАХРАНВАНЕТО НА УМА, или знанието. Ако сънувате, че сте гладни в съня, най-вероятно ума ви е „гладен” и има нужда от ново знание, осъзнаване, инсайт или ново разбиране за нещата.

Сънувате, че сте в училище

Ако сънувате, че сте отново в училище, в класната стая, полагате тест или ви изпитват – това вероятно означава,че имате нужда да научите нещо ново от конкретна ситуация. Независимо дали е настояща или отминала. Може също така да имате нужда да „препитате” сами себе си какво сте научили в живота си до тук. Какви уроци сте научили от конкретна ситуация. Ако полагате изпит в съня, а сте забравили да си научите урока – вероятно пропускате ценен урок в живота, който има голямо значение за вас.

Сънувате, че сте голи

Ако сънувате, че сте голи на обществено място – това е красноречив символ, че сте „отворили” определна емоция или аспект от себе си. И сте го направили до степен, че се чувствате уязвими пред погледите на хората. Ако се срамувате от голотата си, вероятно се срамувате от това, че сте били прекалено откровени. Прекалено открити и сте показали части от себе си, които са „твърде” интимни, според вашето собствено убеждение.