frida.bg
професията

Сигналите, които ви показват, че е време да смените професията си

Може би от време на време ви минават мисли, че искате да смените професията си, но така и не се решавате на тази важна крачка. Може би сте свикнали със ежедневието, колегите, работната обстановка и най-вече – със сигурността. Но усещате, че това вече не ви е достатъчно. Имате нужда от промяна. От развитие. Усещате, че нищо не ви мотивира и нямате енергия. Правите всичко машинално и това ви изцежда още повече. Ако се чувствате по този начин, значи сте попаднали в ръцете на синдрома „бърнаут” или т.н. емоционално прегаряне на работното място. И имате спешна нужда от промяна, за да се почувствате живи и ентусиазирани отново.

Но промяната често е свързана с активирането на много въпроси и съпротиви вътре у нас. Съмнения като „Ако не се получи?”, „Как ще се оправям с финансите?” и т.н. ни блокират да вземем решение и да го последваме. Ако се чувствате по гореописания начин – не сте единствените.  Много от нас изпадат в тиха паника при мисълта да напуснат удобната сигурност на настоящата си работа, дори тя никак да не пасва със стремежите и желанието ни за развитие. Зоната на комфорт е доста измамна територия. Тя изпива енергията ни и това може да доведе до състояния като депресия, избухливост, тревожност и хронична умора.

Вижте кои са сигналите, че имате нужда от смяна на професията. Бързо.
Имате желание да се развивате

Понякога компанията, в която работите не удовлетворява тази потребност. Вие усещате желание да развивате нови умения, способности и да надграждате себе си като личности, а работната среда ви дава много ограничен терен за действие. Това наистина може да причини сериозен бърнаут и демотивация, които само ще ви направят неефективни в справянето с актуалните задължения. Ако изпитвате силно желание да се развивате, да направите нови обучения и преквалификации или да последвате мечтата си в някоя друга професионална сфера – направете го! Развитието е основна наша потребност!

Работната атмосфера е демотивираща

Понякога системата, в която сме попаднали може да изцеди силите и мотивацията ни чрез похвати като потискане/отхвърляне на мнението ни и дела, които противорчат на основни наши принципи. Решението да си затваряме очите за неща, които откровено не са наред само влошават още повече положението. Заслужавате работна среда, в която се чувствате спокойно и комфортно. Заслужавате да се чувтвате на мястото си. Ако има фактори, които влошават психическото ви здраве, по-добре да започнете да търсите нещо по-добро за себе си.

Преоценка на приоритетите

Има събития в живота като бременност, раждане на дете, преместване в друг град и т.н., които неизбежно водят до преоценка на приоритетите. Понякога просто е трудно да балансираш всички сфери на живота си – семейство, деца, работа и приятели. Да не забравяме времето за себе си, което също е от голямо значение. Понякога това е здравословен проблем, който предизвиква огромна промяна в живота ви и естествено работата неизбежно претърпява преоценка. Каквито и промени да се случват в живота ви използвайте момента, за да подредите нещата в живота си по важност и да се запитате: това ли е професията, с която искам да се занимавам или искам нещо повече? В някои случаи „повече“ означава повече доходи, но понякога „повече“ означава повече свободно време или време, в което да правиш това, което обичаш.

Имате „онова” свиване в стомаха

Точно това свиване в стомаха, което сякаш ви казва, че нещо не е наред и трябва да го промените. Понякога всичко изглежда супер на повърхността. Колегите са супер, мисията на компанията, в която работите е прекрасна, а и заплащането ви устроива напълно. Но има „нещо“, което усещате буквално със стомаха си. Може би имате талант или мечтан проект за собствен бизнес, който искате да развиете? Потърсете причината за стягането в стомаха и ако не се чувствате на мястото си просто потърсете онази работа, която ще ви мотивира и ще ви изпълни с желание за живот. Напълно възможно е!

Взимането на решение дали да смените професията си в никакъв случай не е лесно и често е съпроводено със съмнения, тревожност, страхове. Задайте си правилните въпроси, като „Какво ви движи в живота?“. Направете проучване за потенциални сфери, в които бихте могли да изявите своя талант, потенциал и умения. Говорете с хора, на които можете да се доверите и бъдете смели. Развивайте се – това никога не е грешен ход!