frida.bg
Елизабет

Вижте кои типове хора е по-добре да избягвате за ваше добро

Животът ни в голяма степен е повлиян от взаимоотношенията и от това с какви хора избираме да ги изграждаме. Всички ние сме различни, уникални и точно това е прекрасното! Всеки наш близък човек, приятел или любим притежава някакво уникално качество, което ценим и уважаваме. Например, един може да е добър слушател, а друг да разказва интересни истории.  Един винаги предлага забавни занимания, докато друг –винаги ти дава безценна обратна връзка за теб самия. Списъкът може да бъде безкраен. Но истината е, че не всички хора ще обогатят живота ни с нещо позитивно и вдъхновяващо. Всъщност има типове хора, които е по-добре да избягваме, и то за наше добро. Те някак винаги успяват да ни „смъкнат долу”, вместо да ни „повдигнат” и това е голяма червена лампича за нас самите.

Кои са трите типа хора, които е по-добре да избягвате?
Манипулаторът

Това е човекът, който умее до съвършенство триковете на илюзията. Най-вероятно ще ви накара да повярвате в някакви неща с цел да получи това, което иска. Манипулаторът може да „играе” ролята на жертва, за да преодолее защитите, предизвиквайки съчувствие или изкусно да ви измами. Без да се усетите. Неговата цел е да се промъкне в живота ви, да спечели доверието ви и да го използва за собствена изгода. Естествено, без да се замисли как се чувствате вие. Той може да иска пари, власт, секс или просто да има нужда да разиграва някой около себе си за удоволствие. Бъдете внимателни! Ако интуицията ви казва, че човекът до вас не е съвсем коректен, то най-вероятно не е.

Насилникът

Не е нужно да има физическо насилие, за да говорим за типажа на насилника. Това просто е човек, който изпитва задоволство от това да смъква самооценката ви, да ви казва, че нещата, които мислите и чувствате не струват и т.н. Чрез психологическото насилие този тип парадоксално повишава собствената си стойност и се чувства велик, тъй като има някой „под него“. Този тип е особено опасен, защото ако по принцип нямате много висока самооцена можете лесно да му повярвате. Не приемайте нищо от такъв човек за истина и не се въвличайте в неговия коварен сюжет. Най-добре стойте настрана и не му отдавайте времето и енергията си.

Егоцентрикът

Това е човекът, който завърта абсолютно всички и всичко … около себе си. Разговорите с него обиновени обхващат негови теми, проблеми, дилеми и т.н. И някак усещате, че в този разговор няма място за вас. Всъщност е точно така. Този тип хора не са много заинтересовани от вас, те просто искат някой да кръжи около тях и да ги слуша. Повишавайки тяхната самооценка.

Бъдете внимателни! Обичайте себе си достатъчно и стойте настрана от хора, които изсмукват енергията ви. Вашата интуиция вероятно ви казва „Бягай!”, когато сред такъв тип личности. Направете осъзнат избор и се заобикаляйте с хора, които добавят усмивки във вашия живот, а не съмнения в собствената ви стойност.

Прочетете още:

Трудните психологически типове и какво трябва да знаем за тях-I част

Трудните психологически типове и какво трябва да знаем за тях-II част