frida.bg
мъдрости

5 мъдрости от Изтока, които могат да трансформират живота ви

Източната философия съдържа дълбоко знание за човешката природа и мъдрости, които са трансформирали живота на много хора. И не, в никакъв случай не ви убеждаваме да станете будисти или да започнете да четете хиляди книги в търсене на знание и просветление. Просто ви представяме 5 мъдрости от будистката традиция, които могат да трансформират живота ви. Стига да го поискате. Стига да повярвате.

Живейте със състрадание

Състраданието е много важна част от философията на Будизма. Състраданието не е свързано единствено с това да помагаш на другите. То е дълбокото убеждение, че точно така трябва да постъпваме като човешки същества. Стремежът да разбереш човека срещу теб, да влезеш в обувките му и да видиш света през очите му може да има огромен трансформиращ ефект върху жовота ви. Това е много важно – особено ако искате да живеете във вътрешен мир. Състраданието ни помага да пуснем тази непрестанна вътрешна борба и да прегърнем спокойствието. Да приемем, че всички сме свързани и да започнем да се отнасяме с другите така сякаш се „отнасяме“ със самите себе си.

Свързвайте се

Обществото от практикуващи в Будизма се нарича „sanga”. Така започва да се нарича и един от основните им принципи, според който ние трябва да живеем с осъзнатостта, че поначало сме свързани един с друг и трябва да подхранваме и да се грижим за тези връзки. Да подхранваш връзките си с хората, но да останеш не-привързан. Как?

Осъзнайте липсата на привързване

Макар и да е сложно за обяснение само в няколко реда, „не-обвързването“ в будистката философия не означава да изоставиш близките си и семейството си, за да търсиш просветление в усамотение до края на живота си. Не-привързването се свързва с това да живееш, без да се привързваш към материалните неща и обусловености. Да живееш така, че промените в материалния свят да не нарушават твоя вътрешен мир. Да живееш така, че да приемеш, че в този свят всичко е изменчиво и само душата и духът са вечни. Да приемеш материалните факти, без да се вкопчваш в тях. И да се научиш да ги пускаш, запазвайки вътрешния си център и баланс.

Променете себе си и променете света

Будистите разбират много добре, че ако не помогнеш на себе си не можеш да помогнеш на никой друг. Ако всички като човешки същества сме свързани по начало, помагайки си един на друг ние оказваме влияние върху целия свят. Но не е нужно да отдавате целия си живот в помощ на другите. Променяйки себе си ние вече осъществяваме огромна промяна. Колкото по-дълбоко осъзнаем тази дълбока истина ще разберем илюзията на отделеността и влиянието, което всички ние имаме върху света.

Обезоръжете егото си

Егото е едно огромно препятствие по пътя на духовността и осъзнатото живеене, тъй като то постоянно разделя, мисли, пресмята и … никога не спира. Практически нашето его от инструмент на душата се превръща в нейн господар и ограбва вътрешния ни мир и щастие. Да обезоръжиш егото означава да не се идентифицираш с него, да успокоиш мисловния поток, който предизвиква и да допуснеш тишината, спокойствието и хармонията да влязат и да изпълнят съществото ти.