frida.bg
осъзнато сънуване

Осъзнато сънуване – как да го постигнем?

Как да се озовем в свят, в който сами създаваме правилата

За добро или лошо, всички сме принудени да се съобразяваме с правила в ежедневието си и дори да им се подчиняваме. Законите, нормите, та дори елементи като земното притегляне и прочие, неизбежно поставят рамки, които ни притискат и ограничават свободата ни. Съществува обаче спасение за свободолюбивата ни природа – свят на безгранични възможности, изцяло подчинен на нашата воля, в който да творим желаната реалност без ограничения и всичко да получаваме веднага. Това е светът, в който попадаме при състояние на осъзнато сънуване. Той е достъпен за всеки, но не всеки е наясно как да стигне до него.

Осъзнатото сънуване е състояние на съзнанието, по време на което човек спи, като същевременно е наясно с факта, че спи. В това състояние той е в пълно владение на съзнанието, способностите и мислите си и може сам да моделира света около себе си и нещата, които се случват в него. Пребивавайки в реалността на осъзнатото сънуване е възможно да осъществим всяка наша мечта, да използваме времето, за да правим всичко което обичаме. Там също можем по-лесно и бързо да постигнем резултати в областта на обучението, спорта, лечението и духовните практики, които после да пренесем и в реалното си ежедневие.

Ако вече се заинтригувахте, ето и някои съвети как бихте могли да стигнете до това състояние.

Техники за постигане на осъзнато сънуване

Веднага след събуждане, още преди да сме отворили очи, трябва да се опитаме да запазим ярък спомен от съня. Започваме да си припомняме току що изживяното и видяното на сън във възможно най-малки детайли. Опитваме се постепенно да се върнем все по-назад в съня си. Хубаво е да обърнем внимание на плавното преминаване от сънно в будно състояние без да ставаме веднага.

Нека останем няколко минути в леглото спокойни със затворени клепачи, докато бавно „превъртаме лентата“ назад.

техники за ОС

По-нататък? Важни елементи от техниката за постигане на осъзнато сънуване са:

Воденето на дневник

В дневника записваме всяка малка подробност от сънищата си. Тук важно е постоянството. Дори в дадена сутрин да не помним съня си, необходимо е да запишем нещо в дневника, за да свикне съзнанието ни, че това за нас е важно и да го приучим към този нов навик. Това би могло да бъде емоцията или настроението, с които сме се събудили. В дневника записваме не само видяното, но и предизвиканите от него състояния и усещания. Можем дори да даваме заглавие на съниищата.

Създаване на сънни индикатори

Докато водим дневника си е необходимо да следим за символи и случки, които често се повтарят в сънищата ни. Това са нашите сънни индикатори. Всеки път, когато забележим такива от тук нататък, би следвало да направим проверка дали в момента сме в будно състояние или спим. Тази практика трябва да ни стане навик.

Странни явления и предмети

Добре е да следим за всякакви чудатости като летящo куче, слон регулировчик, розов дъжд и други подобни странни образи или да си измислим такива. Това са маркери, които в последствие ще ни помагат по-лесно да разграничаваме съня от реалността. Ако често се сещаме за тях в будно състояние, подсещането ще ни стане навик и ще се пренесе и във времето когато спим. Щом ги видим, това ще бъде знак, че сънуваме. Ако си помислим за тях и те спонтанно се материализират пред погледа ни, то това също е сън.

сънища

Ретроспекция

Преди заспиване следва да си припомним как е протекъл денят ни, но в обратен ред, т.е. от момента на лягането, назад към миенето на зъби, вечерята, работния ден и т.н. до събуждането. Не се правят оценки и класификации на преживяванията. Посочената практика е един вид тренировка на съзнанието, сливаща ежедневието и сънищата. Тя помага да бъде елиминиран елемента време, нещо което целят и много духовни практики.

Четене на литература свързана с темата

Би било добре ако прочетем нещо свързано с темата непосредствено преди заспиване. Така ще настроим съзнанието си на тази вълна.

Слушане на подходяща музика

В интернет могат да бъдат открити множество аудиозаписи, подпомагащи добрия сън, които провокират и достигане на състояние на осъзнатост в съня. Мелодиите са разделени на отделни модули, съобразени с различните фази на съня в диапазона на алфа, бета или тета вълни.

Дихателни упражнения

Правилното дишане освобождава от натрупаните през деня напрежение, стрес и емоции. То релаксира тялото и ума и го подготвя за плавно преминаване в света на сънищата.

Нагласа

Правилната нагласа се постига с очакването, че тази нощ ще имаме осъзнат сън.

Мнемонично индуцирано осъзнато сънуване
(MILD – Mnemonic Induced Lucid Dreaming)

Докато заспиваме, трябва да си повтаряме, че ще се събуждаме след всеки сън, помнейки го. Средно на нощ сънуваме по 4-5 пъти и при всяко събуждане трябва да записваме всичко, което си спомняме. Ако не можем да възпроизведем конкретното му съдържание, то нека запишем поне как се чувстваме. Когато си легнем отново е нужно да си представим стария сън, да се визуализураме обратно в него на мястото където сме го напуснали или на мястото където бихме желали той да ни отведе. Този процес се повтаря през цялата нощ, докато не влезем в осъзнат сън.

Осъзнато сънуване предизвикано от събуждане
(WILD – Wake Induced Lucid Dreaming)

Около 5-6 часа след като сме си легнали трябва да се събудим и да прекараме известно време съсредоточени върху осъзнатото сънуване, като гледаме или четем материал по темата. Лягайки си обратно, докато заспим трябва да си представяме какъв сън бихме искали да имаме.

Външно индуцирано осъзнато сънуване
(EILD – Externally Induced Lucid Dreaming)

Практикува се с помощта на електронни устройства (мобилен телефон, компютър, очна маска), които служат като стимулатори, следят и провокират мозъчната дейност в подходящия момент. В интернет безпроблемно могат да бъдат намерени множество приложения за смартфон, програми и записи или да бъдат закупени сънни маски за очи.

левитация

Проверка на реалността

Многократно през деня си задаваме въпроса дали спим дори да сме напълно сигурни, че сме будни. Идеята е, че ако го правим докато сме будни, то ще продължим да го правим и докато спим.

Скачане

Това е начин да проверим дали спим или сме будни. Обикновено при сън гравитацята е слаба. Ако подскочим няколко пъти последователно може да се задържим във въздуха по-дълго от това, което ни позволява земното притегляне или дори да полетим. Това е сигурен знак, че спим.

Надписи

Трябва да обръщаме особено внимание на всичко, което виждаме под формата на надписи, реклами, заглавия, бележки и т.н. Ако видим надпис по време на сън, при отместване на погледа и връщането му обратно, текстът ще прояви свойството да се промени като смисъл, шрифт, размер или цвят.
Докато спим мозъкът работи интензивно, за да поддържа проекцията на сложния сънищен пейзаж. Въпреки, че го прави изключително умело, след като навлезе в предосъзнато състояние той се затруднява да възпроизведе даден образ два пъти в бърза последователност и генерира изкривявания и несъвършенства на проекцията. Така можем да схванем дали спим или сме будни.

Часовник

Електронният часовник в съня ни може да показва странни знаци вместо цифри или при няколко последователни поглеждания с отместване на погледа от циферблата, часът може да е абсолютно различен. Същото важи и за екрана на компютъра, телевизора или за други електронни устройства или предмети, когато се проектират в синя ни.

Ключът на лампата

Можем да проверим дали сънуваме или не, ако при натискане на ключа за лампата крушката не реагира.

Ярките цветове

Прекалено ярките цветове също могат да бъдат индикатор за нереалност на ситуацията и да ни подскажат, че в момента сънуваме.

Сетивност

Ако при запушване на носа и затваряне на устата не усетим неудобство от липса на кислород, то сънуваме.
Това, че тъмнината не ни пречи да виждаме добре също може да ни служи за индикатор.

Проверка на паметта

Ако не можем да си спомним началото на историята, която изживяваме в момента това е индикатор, че спим.

часовници

Практики за запазване на съня

Когато прекалено много се развълнуваме или превъзбудим по време на осъзнато сънуване има опасност да загубим съня. Щом усетим подобни признаци можем да прибегнем до някое от посочените по-долу помощни средства:

Неподвижност

Запазваме позицията на реалното си физическо тяло. Дори нещо да ни разбуди, не бива да разместваме стойката, в която се намираме в момента. Нужно е да запазим крайниците и тялото си неподвижни.

Бързо потриване на ръцете

Някои от активно практикуващите осъзнато сънуване съветват при индикация за губене на съня да стартираме бързо редуване на потриване с поглеждане към ръцете.

Затваряне на очите

Дори докато спим и сме със затворени очи имаме възможността да затворим очи и в съня си.

Въртене

Мислено инициирайте в съня си въртене на тялото около оста му със затворени очи. Това може да ни помогне и ако искаме да променим мястото, където се развива действието в съня.

Важно е да се стараем да запазваме не само съня, но и осъзнатостта си в него, за да не го изпуснем да се превърне в обикновен сън, в който нямаме думата относно сценария и декора.
сън

Всеки, който има желанието да направи нещо полезно за себе си, може да се захване незабавно с описаните техники за осъзнато сънуване. На практика нуждата от сън е неизбежна, а в осъзнатия сън разполагаме с всичко необходимо, което в забързания ни напоследък свят все не достига, включително свобода, неограничено време и безгранично пространство.

Няма значение каква е мотивацията ви – забавление, духовно израстване или набавяне на повече свободно време за нещата които обичате да правите, подхранвайте я! И по възможност започнете веднага. Може би още тази нощ?…

Автор: Петя Стоянова