frida.bg

Раста – корона от тръни или сайбър-прическа?

Раста е специална прическа, при която косата е сплетена и сплъстена на кичури (фитили, плитки). Те могат да се декорират с мъниста, украшения от дърво и дори с метални бижута. Могат да се боядисват, да се оплитат с разноцветни прежди или да се оформят във всевъзможни ефектни прически – от кокове до най-различни видове плитки и дори кокове от плитки!

Макар да придобива световна популярност през 70-те и 80-те години на ХХ век като задължителен атрибут на реге изпълнителите, всъщност

историята на растата започва преди цели хилядолетия.

Смята се дори, че води произхода си от индуисткия бог Шива, чиито сплетени коси го показват като властелин на вятъра – неуловимото начало на всяко живо същество.


Bangalore_Shiva – By Indianhilbilly – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10217390

Някои от най-ранните изображения на раста са от преди 3600 години от Минойската цивилизация, една от най-старите европейски цивилизации, с център на остров Крит. Стенописи, открити на егейския остров Тера (сега – Санторини, Гърция), изобразяват хора със сплетена коса, оформена в дълги расти.

Барелефи и статуи от древен Египет също показват мъже и жени, носещи сплетени прически и перуки, открити са и мумии с боядисани коси, расти и екстеншъни.

През бронзовата и желязната епоха много народи в Близкия Изток, Мала Азия, Кавказ, Източното Средиземноморие и Северна Африка са изобразявани в изкуството със сплетени коси или бради. Расти са носели шумерите, акадците, асирийците, вавилонците, израилтяните, персите, арменците, грузинците, финикийците, елините, спартанците… Раннохристиянските аскети и ислямските дервиши също са сплитали косите си. Някои описания на Св. апостол Яков, брат Господен, го представят с расти до глезените, с раста е бил и Св. Йоан Кръстител. Растите са били познати на ацтеките, северноамерианските индианци, а също и на викингите и славяните.

В различните култури и исторически периоди раста се носи по различни причини:

като израз на религиозни или духовни убеждения, племенна принадлежност или етническа гордост. В съвремието растата се превръща и в политическо изявление – символ на свободен, алтернативен дух. Тя олицетворява връзката ни с природата и с вътрешната ни сила.

Според йогите косата е невероятен дар на природата, който допринася за повишаване на енергията Кундалини – творческата жизнена сила, която увеличава виталността, интуицията и спокойствието. При растафаряните растите са символ на гривата на юдейския лъв и трънения венец. За будистите растите са израз на отказа им от материалната суета и прекомерното привързване, както и необходим атрибут за много езотерични ритуали.

Много култури говорят за духовната същност на косата. Легенди от различни краища на земята разказват за герои и митични същества, които губят силата си, ако косата им бъде отрязана. В древността много народи не са рязали косите си, защото са ги смятали за част от човешката същност. Често завладените са били подстригвани, като видим знак за тяхното подчинено положение, като наказание и за да се отнеме силата им.

Най-естественият, удобен и практичен начин да се носи дългата коса в ежедневието е бил тя да бъде сплетена в постоянни плитки – расти.


Bob-Marley-in-Concert_Zurich_05-30-80 – By Ueli Frey – http://www.drjazz.ch/album/bobmarley.html, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1899036

Боб Марли има голяма заслуга за това растата да е световно известни и мейнстрийм-приета. В по-ново време тя приема образа на забележимо модно изявление и започва да се вижда все по-често на главите на известни личности в изкуството и спорта. Виждали сме да стои страхотно на някои от най-красивите и интересни жени от шоубизнеса, например Шакира, Дженифър Анистън, Анджелина Джоли, Лейди Гага, Риана, Зендая, Кайли Дженър, както и на мъже, които разтуптяват неудържимо дамските сърца като Лени Кравиц, Джейсън Момоа и Грегър Макинтош.

Растата става особено популярна и сред контракултури като хипи, кръст-пънк, ню ейдж, готик като израз на отхвърлянето на държавно контролираната масова комерсиална култура. Все по-често виждаме раста като фешън явление, което винаги носи асоциации с оригиналност, креативност, безгрижие, бунтарство и – противно на древната си история – нетрадиционност.

Често Задавани Въпроси
Как се прави раста?

Косата първо се разделя на кичури – това е моментът да решите дали искате повече на брой по-тънки расти или по-малко, но по-дебели. Кичурите се тупират, заплитат и усукват. Обикновено това става с помощта на фризьорски шиш или кука за плетене. За да се загладят, фитилите се търкат между дланите. Може да се използва и специална вакса, но не е задължително, а според мнозина не е и препоръчително. Има хора, които си правят раста сами, но ако нямате опит е много по-добре да се обърнете към професионалист.

Колко време отнема да се направи раста?

Различно, в зависимост от дължината, гъстотата и вида коса (права или къдрава). Необходимото време е поне няколко часа, може да стигнат до десет или дори повече. Естествено, не е необходимо да се направи наведнъж, процедурата може да се разсрочи в няколко дни. Много интересно стоят вариантите, при които не цялата коса е направена на расти, а бретонът или по-голяма част от косата отпред и отгоре е оставена несплетена. Може да сплетете долната половина на косата си, да видите как ще се чувствате и след време да продължите с останалата.

Колко дълга трябва да е косата ми, за да си направя раста?

Дължината на косата трябва да е поне 6-7 см, за да се започнат расти. Имайте предвид, че готовите ще са доста по-къси от несплетената коса.

раста

Косата ми ще расте ли, ако съм с раста? Какво става с новоизрасналата коса?

Да, косата ви ще продължава да расте с нормалните си темпове. Ще забелязвате ясно несплетената нова коса в основата на всеки кичур. За да се заплете тази новоизраснала коса, краят на всяка раста се промушва през косата близо до скалпа и така се преплита сама със себе си. Обикновено израства толкова нова коса, че е необходимо тази процедура да се прави на 1-2 седмици, ако искате вашата раста да изглежда спретната и подредена.

Как се маха раста? Трябва ли да се обръсне косата?

Не е нужно да си обръснете главата, ако вече не искате да сте на расти. Дори не е задължително да се подстригвате. Разбира се, най-лесният начин е да оставите косата си да израсте за известно време без да я преплитате в основата и след това да отрежете растите. Така ще имате възможност да се видите с къса няколко сантиметра прическа. Ако нямате такова желание има и други начини. Растите могат да се отрежат до дължина около 8-10 см, след което да се намажат с крем или балсам за разплитане на коса и внимателно да се разрешат с гребен. Така ще останете с коса, дълга около 10-15 сантиметра.

Ако много искате да запазите косата си дълга трябва да приложите същата процедура, но по цялата дължина на растите. Въоръжете се с търпение и ситен гребен с метален шиш. Това може да отнеме няколко часа, но ще запазите косата си. Не се притеснявайте, ако докато разресвате нападат доста косми. Това е косата, която би изпаднала в нормалния ежедневен цикъл на обновяване, ако не беше сплетена – според специалистите нормално е на ден да падат до 100 косъма. Единствената причина, поради която те все още са с вас е, че досега са били сплетени заедно. Това е и причината косата на расти да изглежда много по-гъста и дебела, отколкото когато не е била сплетена.

раста

Мие ли се растата?

Да, разбира се, растата се мие. По принцип тя се омазнява и замърсява по-бавно от несплетената коса и нормално се мие по веднъж на седмица. Най-добре е това да става с натурален сапун – например с хума или катранен. Със сапуна се натърква основата на всяка раста, както и пространството между тях и внимателно се масажира с пръсти кожата на главата, като при миене на несплетена коса. Цялата останала дължина на растите се измива с вода с разтворен сапун или шампоан. Накрая се уверете, че добре сте изплакнали от пяната, изстискайте, защото в сърцевината на растите се задържа доста вода и подсушете добре с кърпа, може и със силен сешоар.

След това е моментът за седмичната поддръжка – разделяне на кичурите в корените един от друг, преплитане на всеки в основата, за да се усвои новоизрасналата коса и търкане между дланите по цялата дължина, за да се приберат изскочилите навън косъмчета.
Естествено, не трябва да използвате балсам или маска за коса, защото те я омекотяват и я правят лесна за разресване, а целта на растата е точно обратната.

раста

Мога ли да си правя различни прически с раста?

Да, от раста могат да се правят най-разнообразни прически. Oбщото между тях е, че винаги ще привличате погледите.
Много ефектно стоят всички различни видове плитки – холандска плитка, рибена кост, плитка – опашка (pull through braid), всякакви вариации на плитки тип макраме, сплетен бретон или венец. Можете да сплетете растите на плитки по три, които след това да сплетете отново в по-големи плитки и така няколко пъти, а накрая да ги оформите в опашки или кок от плитки!

Най-семплият вариант е да ги вържете на една или две конски опашки, но ако някога сте искали да пробвате някоя прическа тип „Принцеса Лея”, растите ви дават идеалната възможност за това.
Експериментирайте и ще останете изненадани от това как всеки ден можете да изглеждате различно!

За внасяне на разнообразие, ярки цветни акценти и сайбър усещане към косата или естествените расти могат да се добавят умишлено крещящи изкуствени фитили, направени от синтетична коса или други материали.

Ревюто на Марк Джейкъбс на ню-йоркската седмица на модата през септември 2016 предизвика голяма полемика като показа на подиума някои от най-нашумелите световни модели като Кендал Дженър и Джиджи Хадид с разноцветни изкуствени расти. Марката получи много упреци в социалните мрежи за това, че си присвоява растите като културен символ. По-важното обаче е, че фешън феновете видяха раста в нова светлина – като моден аксесоар, който си подхожда твърде добре не само с дълги хипарски рокли, а и с така актуалните за пролетта и лятото на 2017 високи платформи и сребристо ламе. Така че – имайте я предвид, този сезон ще ни изненадва отвсякъде.