frida.bg

Вижте какво хранителната индустрия не иска да знаете, а трябва!

За никого не е тайна, че хранителната индустрия прави всичко възможно да продава и да печели. Огромни количества хранителни продукти се подготвят по специални начини, за да достигнат до клиентите дори и в другия край на света. Хранителната индустрия е бизнес и има своите трикове, за които не се говори високо. И не само, според нейната логика колкото по-малко знае клиента, толкова по-добре. И някои от триковете на тази индустрия наистина са стряскащи.

Ако пазарувате от така удобните големи хипермаркети, които предлагат всичко от яйца до мебели, най-вероятно редовно купувате продукти, подложени на маркетингово „омагьосване”. Триковете на хранителна индустрия са много, но има няколко, за които все повече започва да се говори, макар и шепнешком. Хранителната индустрия би предпочела да вярвате, че плодовете, които купувате са полезни за здравето ви. Но това често е само илюзия, зад която стоят не една химическа субстанция.

Вижте какво хранителната индустрия не иска да знаете, а трябва!
Портокалите се оцветяват

Може би обичате да си поръчвате фреш от портокал и мислите, че това е здравословно. Не винаги обаче това е така. Производителите на портокали често боядисват портокалите с оранжева боя. Това се случва, защото портокалите се берат зелени, преди да са узрели, за да могат да достигнат до клиентите преди да презреят. Боите, с които портокалите се боядисват често съдържат токсични съставки, които се свързват с развитието на различни болести. Това, което можем да направим е да избягваме да купуваме портокали, произведени далече от нашите земи. Друга мярка е да избягвате да използвате корите на портакалите в кулинарни рецепти. Избягвайте и фрешовете от портокал от онези машини, които ги смачкват целите заедно с кората. Просто за да си спестите токсичните оцветители, които са най-много в кората.

Всъщност много от храните се оцветяват

Хранителната индустрия е като фокусник, който сменя цветове, вкусове и плътности с цел да получи идеалният продукт, който ще се продава повече. Не само портокалите добиват ярко оранжев цвят, благодарение на боята. Същият трик се ползва и за оцветяване на пълнозърнестият хляб, както и за придаване на по-сочен цвят на месото. Много от боите, с които се оцветяват хранителните продукти имат висока токсичност, свързана с развитието на тумори и различни възпалителни процеси в тялото. Как да избегнем цялата тази оцветена продукция? Предпочитайте малки магазинчета и местни производители. Така не само стимулирате икономиката в България, но и купувате максимално изчистени от токсични оцветители хранителни продукти.

Бляскави ябълки, покрити с восък

Много често ще видите ябълки, портокали и други пресни плодове и зеленчуци, които са мазни на пипане и това не се отмива дори с вода и сапун. Да, тези продукти са покрити с восък, за да бъдат предпазени от нараняване при превоза, да издържат по-дълго време годни за консумация и да имат този изкусителен блясък, който грабва окото. Има натурални видове восък като пчелния восък и този от палмово дърво. Но те са скъпи и далеч по-често се предпочитат восъци на основата на петрола. Най-често восъкът се използва за запазване на краставици, картофи, чушки, ябълки, портокали, лимони и лайм.

Зехтинът често е смесен с обикновено олио

Дори и на етикета да пише „Extra Virgin” това не е сигурна гаранция, че маслиновото масло не е смесено с негови по-евтини варианти като слънчогледово олио, палмово олио, сусамово или такова от гроздови семки. И разбира се, това едва ли ще е упоменато на етикета. Затова е най-добре да купуваме зехтин директно от производителя или от местни магазинчета, които продават ограничено количество. Големите количества зехтин, които се преразпределят от хипермаркети и носят техния бранд, често се предлагат на много по-ниска цена и това не е случайно. Просто ви предлагат по-нискокачествен продукт.

Пилешкото преминава химична баня

Случвало ли ви се е да си купите пилешко месо, което да има странен синкав цвят? Да, пилешкото преминава през боя с хлор и други химически съставки, чиято цел е да премахне бактериите и патогените в следствие на застояване. Не само, че ни продават старо месо, но и месо, което е пълно с вредни за здравето ни химикали. Ако обичате да похапвате месо, купувайте само от места, които предлагат качество, а не количество. Малки месарници или ферми, които гарантират, че месото е прясно и не е обработвано с химикали и анибиотици. Не за друго, а за да бъдете здрави.

Прочетете още:

7 причини да купуваме храни местно производство

Проблемът със замърсяването: отговорността е в нашите ръце