frida.bg
приятелките

Как точно приятелките ни помагат да сме по-здрави и щастливи?

На това му се казва здравен съвет – излизайте с приятелките си за здраве! Приятелствата определено обогатяват живота ни по много начини, но според нови изследвания има пряка връзка между качеството на отношенията ни с приятелите и цялостното ни здраве и благополучие. Разбирайки малко повече за начините, по които това се случва ще ни помогне да бъдем по-осъзнати и да подхранваме приятелствата си, както и да започнем да създаваме нови.

Прителите ни помагат да отпразнуваме важните моменти в живота си, като в същото време ни осигуряват подкрепа и рамо, когато имаме нужда. Те ни спасяват от самотата и ни карат да се чувстваме приети и спокойни в своята малка общност. Приятелите повишават усещането ни за принадлежност и значимост. Да се чувстваш важен и да можеш да помогнеш на приятел в беда е едно от най-големите богатства, които истинските приятелства осигуряват. Приятелите правят така, че щастието ни да стане по-голямо, а тъгата ни –  да стане по-малка. Приятел в нужда се познава, са казали хората!

Как приятелките ни помагат да сме по-здрави и щастливи?

Прителките ни помагат да живеем по-дълго

Според съвременно изследване социалните контакти са сред най-важните предиктори за дълголетие. Хората, които имат стабилни приятелства, които издържат през годините, е много по-малко вероятно да умрат преждевременно или в изолация. Социалните контакти и приятелствата всъщност са много по-важни фактори за дълголетието от показатели като движение, диета и дори тютюнопушенето, според изследването. Този факт се обяснява с наличието на хроничен стрес, което е в пъти повече при хората, които живеят в изолация. Можем да си направим един прекрасен извод – обграждайте се с приятелки и бъдете здрави!

Приятелките ни дават чувства за принадлежност

Това е един от най-ценните дарове на приятелствата. Чувството на принадлежност към определена група от хора може значително да повиши качеството на нашето здраве. Самотата, усещането за отчужденост и липсата на включеност към определена общност повишават риска от психологическо страдание, стрес и различни заболявания като деменция и депресия. Социалните контакти ни осигуряват усещане за свързаност с цялата общност, а това притежава изумителен ефект върху нас, който ни прави по-здрави и удовлетворени.

Приятелките ни помагат да преминем през трудни периоди

Прителствата ни осигуряват подкрепа, когато преминаваме през трудни за нас периоди като болест, развод, безработица, раздяла или смърт на близък човек. Това са събития, които здраво разтърсват нашите основи и точно приятелките са тези, които ни хващат за ръката, за да не потънем в отчаянието и депресията. Прителите, на които са истински загрижени за нас остават до нас в трудните моменти и ни помагат да се съвземем по-бързо. И не става дума за някакви съвети или действия, по-скоро самото им присъствие до нас ни дава усещане за сигурност и стабилност. А посланието е „Не си сам. Аз съм тук ако нещо ти потрябва.” Понякога това е единственото нещо, от което се нуждаем, особено ако преминаваме през период на загуба и скърбене. Приятелството лекува сърцето с присъствието в живота ни и ни помага като превързва сърцето ни с топлина и загриженост.

Приятелките ни помагат да израснем

Не трябва да забравяме, че приятелките ни са едни много важни учители в нашия живот. Както и ние за тях. Те винаги ни дават адекватна обратна връзка за нашите нездравословни навици, грешки и не особено умни решения. Но тъй като ни обичат, те го правят по-нежен начин, който не ни наранява. Приятелките ни помагат да станем по-добрата версия на себе си и да се развиваме. Те ни подкрепят и вдигат самочувствието ни, което само по себе си е една много добра терапия.

Приятелките ни правят по-щастливи

Излизане с приятелки или просто домашно събиране по женски на чаша вино и сладка приказка? Е, едва ли има човек, който ще отрече полезните ефекти за нашата психика и здраве от тази съвършена комбинация. Точно сладките приказки с приятелки намаляват нивото на стрес и ни правят по-релаксирани. Как става това? Жените умеем да се изслушваме и да се разбираме една друга. А това да се почувстваш чут и разбран е в основата на щастието и чувството за удовлетвореност.

Какъв по-добър повод да съберете няколко приятелки и да отворите бутилка вино. Ей така, за здраве!