frida.bg

Ключът към щастието са ниските очаквания и още практични съвети

Щастието на хората обикновено се определя чрез сравнението ни с другите. С други думи, ако сравнението не съществуваше най-вероятно трудно щяхме да стигнем до умозаключението, че сме щастливи. И въобще нямаше да ни интересува. Но ние сравняваме и още как! Колкото повече сравнения правим ежедневно, толкова повече щастието ни намалява. Започваме да съжаляваме за всички онези варианти, които не сме избрали и следователно сме пропуснали. Ами ако те бяха по-добри? Съмнението не прощава. Не можем да се отпуснем и просто да се насладим на избора си, защото как да сме сигурно, когато има толкова много варианти. Това съвсем точно описва положението на съвременните хора. В свят свят на изобилие и безброй възможности за избор ние сме все по-неудовлетворени и потиснати, а щастието ни се изплъзва като невидим пясък между пръстите, без въобще да се усетим.

Как да увеличим щастието на практика?
Не се сравнявайте с другите

Вече стана ясно, че сравнението с другите може да намали усещането ни за щастие и направо да го срине със земята. Да приемем различията си и да живеем в хармония, без значение дали някой друг изразява щастието си по-шумно от нас или не. Сравненията водят до съмнения, а съмненията наистина подриват усещането ни за хармония. Съмняваме се във всичко. Дали това е точната работа, точния партньор, точния чифт обувки, които ще ни направят щастливи. Съмненията ни пречат да се насладим на момента и най-вече – да изживеем щастието на практика, не на теория.

Поставяйте си реалистични цели

Реалистичните цели, които най-вероятно ще постигнете в близък времеви интервал са един от ключовете към това да се чувствате щастливи. По този начин активирате системата си за възнаграждения и освобождавате така ценния допамин, хормонът на усмивките. Малките успехи всеки ден са за предпочитане пред „големия успех“ след 50 години. Дори и да осъществите този бленуван голям успех, все пак ще сте загубили 50 години в чакане, а това не корелира с идеята на щастието. Щастието е „тук и сега“ и ако го отлагаш просто си губиш времето.

По-малко очаквания = повече щастие

Очакванията са свързани с идеалния свят, който е сътворен от ума ни някога някъде. Ако нещо не съвпада с този идеален и съвсем нереалистичен свят ние се разочароваме. И макар да е очевиден, този капан действа при всеки един от нас. Очакванията са толкова потайни, че понякога и ние самите не осъзнаваме, че ги имаме, а разочарованието е сигурен сигнал, че е настъпено наше очакване. Наблюдавайте себе си и не позволявайте на очакванията да крадат от щастието ви.

Акцентирайте на положителните неща

Звучи клиширано, но е доказано, че работи при пациенти с депресия и води до много добри резултати. В рамките на месец всяка вечер записвайте поне 3 положителни неща, които са се случили в деня ви. Това ще смени лека-полека фокуса ви към положителните неща, а това ще създаде очакване за още положителни неща. Поговорката „Каквото посееш, това ще пожънеш“ важи на 100% тук. Сейте положителни мисли и ще пожънете щастие.

Когато сме истински щастливи въобще не мислим за това – дори това е последна наша грижа. Просто ни е добре и това е. Простичко е и е несъмнен факт. Когато сме щастливи рядко го осъзнаваме, чисто и просто изживяваме вътрешно си състояние на хармония. И това е съвсем достатъчно!