frida.bg

Да успокоим ума с медитация: мисия възможна!

Тревожният ум е проблем на всеки модерен човек, който е решил да се занимава с медитация или просто иска да се отпусне. Това не е лесно, разбира се. Контролът върху ума е едно от най-предизвикателните неща, които със сигурност си струва да овладеем. Медитацията е средството, с което да успокоим непрестанния водовъртеж от мисли в главата си. Защо това ни е нужно? Тревожността предизвиква много неприятни симптоми – и физически, и психологични. От проблеми със съня, сърцебиене, трудности с концентрацията и паметта до обща невъзможност да се насладиш на момента и на това, че си жив тук и сега.

Защо да медитираме?

Всички знаем, животът не е непрестанен покой и хармония. Трябва да сме адаптивни и да можем да реагираме бързо, да се справяме със ситуации от най-различен характер в работата си, вкъщи и в обществото. Всеки от нас има различни притеснения, отговорности, задачи, които се превръщат в непрестанно бръмчащ кошер в главите ни. Не можем да спрем да мислим, анализираме, да задаваме въпроси и да търсим всевъзможни решения. И всичко това е много изтощително.

Точно за това полезните ефекти от практикуването на медитация все повече започват да се разискват. Появяват се всевъзможни наръчници и съветници, които да ви убедят как точно трябва да се медитира. И това може да бъде много изнервящо. Най-важното нещо при отпускането на ума е не-напрягането. Да не се напрягаш от многото „така трябва да се направи”, а да се оставиш, отпуснеш и просто да изследваш какво се случва, докато не правиш нищо.

Какво да очаквате, когато започнете да медитирате за първи път?
Медитацията може да ви изнерви

Факт, да седнеш в поза лотус, да затвориш очи и просто да седиш на пода и да не правиш нищо може да бъде доста изнервящо. Просто защото имаме един непрестанен подтик в себе си да правим нещо. Да говорим, да мислим и сме твърде заплетени в омагьосания кръг на тревожността и стреса. Е, приемете, че ще бъде трудно, ще се наложи да наблюдавате като страничен наблюдател какво се случва с вашите мисли и усещания. Позволете си да сте тревожни ако това е импулсът ви. Не се натоварвайте с допълнителни „трябва”, които още повече ще ви изнервят. Позволете си да бъдете каквито сте и приемете тревожността. Оставете я да БЪДЕ и я пуснете да се оттече извън тялото ви с всяко издишване.

Медитацията отнема време

Да, тези 5 минути, които ще отделите за медитация могат да ви се сторят като цяла вечност, която никога няма да свърши. Просто, защото не можете да издържите на жуженето на стреса в главата ви. Да, точно тази вечност на 5-те минути ви лекува. Отделете ги и освободете всяка „пчела от кошера“, нека поеме по своя път.

А вие останете със празнотата, или с липсата на мисли. Всяка малка секунда, в която няма мисли в главата ви е секунда на медитация. С практиката секундите ще се превърнат в минути, а тревожността – в спокойно съзерцание.